Bästa skolan?

Undervisningen för gymnasieeleverna kostar nästan drygt 40 procent mer i Hultsfred kommun än i Vimmerby. Samtidigt är studieresultaten bättre i Vimmerby än i Hultsfred.

Vilken gymnasieskola har dyrast undervisning? Vilken har bäst resultat? En sammanställning av jämförelsetal mellan skolorna i Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Eksjö och Oskarshamn har nu presenterats.

Vilken gymnasieskola har dyrast undervisning? Vilken har bäst resultat? En sammanställning av jämförelsetal mellan skolorna i Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Eksjö och Oskarshamn har nu presenterats.

Foto:

Vimmerby2008-12-03 07:11


Det är en av de många olika uppgifter som kommer fram i den årliga sammanställning av jämförelsetal som barn- och ungdomsnämnden tagit fram där gymnasieskolorna i Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Eksjö och Oskarshamns jämförs på en rad olika punkter för år 2007.
En av punkterna behandlar hur stor andel av eleverna som väljer att gå i kommunen gymnasieskola på hemmaplan och hur många som väljer en annan gymnasieskola.
Här visar det sig att 71 procent av Vimmerbyeleverna har valt den egna skolan. Där är färre än Västervik, 79,4 procent och Oskarshamn, 77,5, men högre än både Eksjö på 65,9 procent och Hultsfred där 63,2 procent av eleverna valde att gå i kommunens eget gymnasium.

Flest lärare
Hultsfred kommun är också den som har i särklass flest lärare. Där finns det 11,3 lärare per 100 elever, medan det på gymnasiet i Vimmerby finns 8,8 lärartjänster per 100-tal elever. Lägst i klassen är Eksjö med 8,3.
Eksjö är också den lärarkår med lägst andel med pedagogisk utbildning, 66 procent av lärarna har det, samtidigt är 88 procent av lärarkåren tillsvidare anställd. I Vimmerby är motsvarande siffror 78 procent som har pedagogisk utbildning och 81 procent av gymnasielärarna har tillsvidareanställning.
Enligt Sten-Olof Svensson, förvaltningschef i Vimmerby och som nyligen presenterade statistiken för barn- och ungdomsnämnden är det främst lärartätheten som gör att kostnaden för undervisningen utslagen per elev blir så mycket högre i Hultsfred kommun än i de övriga.
- Det skiljer 2,5 lärartjänst på 100 elever mellan Vimmerby och Hultsfred, det är ganska mycket, anser han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om