Båtbyggarskolan i Storebro är bäst i Sverige

Frans Jacobsson på Båtbyggarskolan i Storebro tog hem vinsten i årets Båtbyggartävling på Båtmässan i Göteborg. Och skolkamraten Simon Bågström blev trea. - Helt fantastiskt, nu är vi bäst i Sverige, säger Håkan Phalén, lärare på skolan.

Vinnarna av Båtbyggartävlingen på Båtmässan, från vänster tredjepristagaren Simon Bågström från Båtbyggarskolan i Storebro, vinnaren Frans Jacobsson, Båtbyggarskolan Storebro, båtbyggaren och prisutdelaren Pelle Pettersson och tvåan Mikael Stefansson, Orust Båtbyggarutbildning.

Vinnarna av Båtbyggartävlingen på Båtmässan, från vänster tredjepristagaren Simon Bågström från Båtbyggarskolan i Storebro, vinnaren Frans Jacobsson, Båtbyggarskolan Storebro, båtbyggaren och prisutdelaren Pelle Pettersson och tvåan Mikael Stefansson, Orust Båtbyggarutbildning.

Foto:

Vimmerby2005-02-12 05:16

Framgångarna i årets upplaga av Båtbyggartävlingen på Båtmässan är naturligtvis en fjäder i hatten för Båtbyggarskolan i Storebro, Stångådalens gymnasium.
- Det var femte gången vi deltog och vi har aldrig vunnit förut. När vi kom både etta och trea blev vi faktiskt ganska överrumplade, det var så väldigt jämnt, säger Håkan Phalén.
Femton elever från tre gymnasieskolor - Båtbyggarskolan i Storebro, Orust Båtbyggarutbildning och Uddevalla gymnasium tävlade om stipendium på 15 000 kronor, 5 000 kronor och 2 500 kronor och det blev alltså Frans Jacobsson och Simon Bågström från Båtbyggarskolan i Storebro, som kammade hem första respektive tredje pris.
Tävlingen pågick under två dagar - först med en teoretisk del och dag två med praktiska prov, där båtindustrin utformat åtta avancerade moment, som eleverna skulle klara av.
- Det handlar om olika moment som kan ingå i en båt och man kan bara ana vad det kan bli, men vi har ju försökt träna innan, säger Håkan Phalén.
Bra resultat på teorin och dessutom noggrannhet, känsla för detaljer och skickligt tillvägagångssätt gav Frans Jacobsson 365 poäng. Tvåan Mikael Stefansson från Orust fick 340,5 poäng och Simon Bågström 338,5 poäng.
En namnkunnig jury bestående av Christoph Rassy (Hallberg-Rassy), Thorwald Karlsson (Najad/Triton) och Rolf Carlgren (Vindö Marin) hade fått den grannlaga uppgiften att bedöma utförande, tid och verktygshantering i moment som tillhör båtbyggarindustrin.
Den i båtbranschen välkände Pelle Pettersson delade ut priserna och betonade att båtbyggeriet är ett framtidsyrke, som också är tekniskt utvecklat och borde passa dagens ungdom. Han manade alla tävlande att fortsätta på den inslagna vägen och önskade lycka till.
Tävlingen arrangeras av Kärnsund Wood Link i samarbete med båtindustrin, i syfte att fokusera på att båtbyggaryrket är ett framtidsyrke för skicka båtbyggare, eftersom båtindustrin ständigt behöver duktigt yrkesfolk.
Håkan Phalén tycker att framgångarna i årets Båtbyggartävling betyder mycket för skolan.
- Först och främst är det ju en enorm glädje och nu är vi uppåt värre. Det ska bli ännu roligare att komma hem och jobba. Dessutom har skolans elever visat att de kan tävla och vinna. Och nu är vi ju Bäst i Sverige ett år framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om