Bättre villkor för lokala matproducenter

Det är ofta krångligt och svårt för små lokala livsmedelsproducenter att få sälja till kommuner och landsting. Men möjligheten finns, också i det avtal Vimmerby och flera andra kommuner redan tecknat. Samtidigt satsar centern och LRF på att göra den lokala mattraditionen till en del av besöksnäringen.

Håkan Jonsson, grisuppfödare och företagare bakom företaget Glada grisar för närproducerad mat visar de besökande politikerna en av grishagarna där hans utegrisar växer upp.

Håkan Jonsson, grisuppfödare och företagare bakom företaget Glada grisar för närproducerad mat visar de besökande politikerna en av grishagarna där hans utegrisar växer upp.

Foto:

Vimmerby2009-12-21 05:05


- På det viset blir det också intressant för flera att satsa på både produktion och förädlingsföretag inom livsmedel, säger Per-Åke Svensson, tillträdande kommunalråd i Vimmerby kommun. På fredagen besökte han tillsammans med regionförbundets ordförande Leif Larsson och centerns riksdagsman i länet Anders Åkesson, ett av de lokala företag som är ett utmärkt exempel när det gäller närproducerad mat - Glada Grisar i Brantestad.
De tycker det är både intressant och viktigt att möta den verklighet som de lokala livsmedelsentreprenörerna jobbar i.
Håkan Jonsson har drivit sitt företag i drygt tio år och sysselsätter i dag runt sex personer i varierande omfattning.
- Jag har en anställd på heltid, och sedan jobbar några lite till och i från, och hur mycket jag jobbar själv vet jag inte riktigt, säger han.

Griskris gav skjuts
Han har nyligen fått bygglov för att bygga ut med förråd, kyl- och frysrum för att kunna leverera trågförpackat fläskkött till butikerna. Något som ökar efterfrågan ännu mer. Annars har han haft minst sagt fullt sjå efter höstens griskris.
- Krisen fick folk att välja fläskkött från kvalitétsuppfödare som Håkan och andra, säger Per-Åke Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om