Detta gäller om du utsätts för bedrägeri

Den senaste tiden får den lokala polisen dagligen in anmälningar om bedrägeriförsök. I flera fall inser de drabbade att det är bluffsamtal men i vissa fall blir de lurade. Vad gäller egentligen om du utsätts för bedrägeri?

"Om du skulle vara på väg att legitimera dig i telefonsamtalet ser du att det inte är hos en bank. Det kan inte tjuven manipulera fram", säger Kent Skaate, företagschef och vice vd hos Vimmerby Sparbank.

"Om du skulle vara på väg att legitimera dig i telefonsamtalet ser du att det inte är hos en bank. Det kan inte tjuven manipulera fram", säger Kent Skaate, företagschef och vice vd hos Vimmerby Sparbank.

Foto: Henrik Radhe

Vimmerby2022-07-27 19:00

– Lämnar du ut ditt BankID är det lite som att ställa sig på torget och dela ut pengar. Du har öppnat upp helt och hållet för skurken, säger Kent Skaate, företagschef och vice vd hos Vimmerby Sparbank.

Polisen har tidigare varnat för uppringare som uppmanar en att logga in på sitt BankID, vilket ger tjuven fri tillgång till ens bankkonton.

– Skurken låter inte som en skurk längre. Ibland säger de att det är jag eller mina kollegor för att inge förtroende, säger Kent.

Inga försäkringar täcker denna typ av bedrägeri. Det banken kan göra är att spärra alla konton och kort.

– Och informera om att vi aldrig ringer en privatperson och ber dem logga in. Om du skulle vara på väg att legitimera dig i telefonsamtalet ser du att det inte är hos en bank. Det kan inte tjuven manipulera fram.

undefined
Kent Skaate berättar att bedrägarna vet att många i Vimmerby har bankkonton hos Vimmerby Sparbank. Därför är det inte helt ovanligt att de låtsas ringa från den banken.

Under tisdagen gjordes fem polisanmälningar om bedrägeriförsök och dagen dessförinnan var det tre. Alla är i 80-årsåldern.

Varför är det fler bedrägeriförsök i Vimmerby nu och varför drabbas äldre?

Polis Anders Hultman vet inte varför dessa brott ökar.

– Det är riktade försök för de tror inte att de är lika hemma i tekniken. De kan bli ställda i situationen och inse direkt efter samtalet att de blivit lurade.

Kent menar att bedragarna passar på när det är semestertider och vardagsrutinen rubbas. Då tror han att fler blir stressade av påstådda banksamtal som leder till ökad risk att luras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!