Växtvärk för Begagnatmarknaden för barn: "Lite läskigt"

Dubbelt så många säljare. Kanske uppemot 800 besökare. Flera hundra procents ökning i försäljning. Jo, begagnatmarknaden för barn i Vimmerby blev en raket i våras. Nu är det snart dags för nästa. "Det känns nästan lite läskigt", säger Emma Blixt i arrangörsgruppen.

Begagnatmarknaden för barn har bara vuxit. Emma Blixt i arrangörskvartetten tror det finns flera anledningar till det. I oktober är det dags för höstens upplaga.

Begagnatmarknaden för barn har bara vuxit. Emma Blixt i arrangörskvartetten tror det finns flera anledningar till det. I oktober är det dags för höstens upplaga.

Foto: Jimmy Larsson

Vimmerby2024-09-17 06:00

Fyra småbarnsföräldrar. En begagnatmarknad för barn. Det blev en loppisraket. I våras slogs alla rekord. 

– Vi fattade nog att det skulle bli populärt, men vidden av det hade vi aldrig någonsin anat när vi började, säger Emma Blixt, som tillsammans med Johanna Krantz Svensson, Linda Ogebrink och Sara Rundberg Greén ligger bakom initiativet.

Då – ett test att haka på trenden där allt fler såg vitsen i att köpa begagnade kläder och leksaker för liten peng. Nu – en framgångssaga.

undefined
Begagnatmarknaden för barn har bara vuxit. Emma Blixt i arrangörskvartetten tror det finns flera anledningar till det. I oktober är det dags för höstens upplaga.

På sju år har Begagnatmarknaden för barn i Vimmerby har vuxit rejält i omfång.

– Det har ökat för varje gång, med ett undantag, första gången efter pandemin. Men det vi fick uppleva i våras var ju någon form av dunderrekord på alla sätt, säger Emma Blixt. 

En del i ökningen står själva utbudet för.

– Tidigare har vi haft max 70 säljare som anmält intresse, i våras var det dubbelt så många. Och vi tog in alla 140, men det var lite för mycket. Nästa gång kommer vi att landa på 100, ungefär. 

Allt hänger ihop, säger Emma Blixt. Försäljningssummorna har ökat med ”flera hundra procent” och antalet besökare dragit iväg till 500-800.

– Försäljningen har ökat varje år, även tidigare när vi haft samma antal säljare, så det är framförallt antal besökare som blivit fler och vi vet också att det kommer många utifrån, folk är beredda att åka en bit för att de hört att det är en bra grej.  

Marknaden verkar inte mättad, trots att det idag finns otaliga möjligheter att köpa begagnat via loppisar på nätet. Eller kanske just därför, tror Emma Blixt.

– Att vårt koncept gått så bra tror jag hänger ihop med att begagnatmarknaden ökat generellt, det är mer ok att handla begagnat. Men i och med det har det kanske blivit svårare att sälja saker på nätet, för det finns så himla mycket. Det kan bli lite ”grisen i säcken”. Många gillar att titta på sakerna fysiskt, veta att allt från skor och ytterkläder till kläder och leksaker är samlat. Har man tur kan man köpa det mesta man behöver två gånger om året. Det är bekvämt.

undefined
Begagnatmarknaden "Allt för barn" arrangerades i Vimmerby mässhallar för första gången i våras. "Det vi fick uppleva var någon form av dunderrekord",

Redan innan pandemin fanns planer på att flytta till större lokaler. I våras blev det allvar och begagnatmarknaden hölls i Mässhallarna.

– Vi var redo för den här växtvärken som vi kände att vi hade. Det blev som vi trodde. Allt blev större och bättre och mer och fler.

Men är de fortfarande hanterbart för er fyra?

– Ja, men vi behöver ta in fler som hjälper till, till exempel i kassorna som vi också utökar. Vi kunde ha varit fler i våras. Vi lär oss alltid lite nytt och har nog aldrig kört exakt samma koncept, det finns säkert massor kvar som vi kan förbättra. Det kan vara en del småsaker som effektiviserar för oss och gör att det flyter på bättre för de som handlar.

undefined
Den här kvartetten utgör kärnan i konceptet, sedan starten 2017. Fr v Sara Rundberg Greén, Linda Ogebrink, Emma Blixt och Johanna Krantz Svensson.

Höstens begagnatmarknad är spikad till 19-20 oktober. 

– Våra förhoppningar högt satta, men det kan bli svårt att toppa våren. Men vem vet, det har vi sagt förut. 

Och växtvärken till trots är taket inte nära. Andra tankar än att fortsätta finns inte.

– Tvärtom, vi tänker hela tiden på hur vi kan utvecklas. Vi skulle vilja att det blir mer helhetsupplevelse. Ingenting är spikat, men kanske blir det en rolig förändring. I så fall ser vi det som en bonus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!