Begagnatmarknaden skänker till Ukrainska flyktingar

Även om suget efter begagnade barnkläder är stort i Vimmerby så tenderar det att bli saker över. I år kunde en hel del av de sakerna hjälpa ukrainska flyktingar men initiativtagarna hoppas kunna hjälpa fler.

Överblivna kläder kunde i år delvis skänkas till ukrainska flyktingar som kommit till kommunen, "Jag tror att det kommer att skickas lite bilder senare så att vi kan följa upp det. Det var jättebra att vi kunde få hjälpa till på det här sättet", säger Emma Blixt som är en av fyra bakom Begagnatmarknaden. På bilden:  Sara Rundberg-Green, Linda Ogebrink, Emma Bilxt och Johanna Krantz.

Överblivna kläder kunde i år delvis skänkas till ukrainska flyktingar som kommit till kommunen, "Jag tror att det kommer att skickas lite bilder senare så att vi kan följa upp det. Det var jättebra att vi kunde få hjälpa till på det här sättet", säger Emma Blixt som är en av fyra bakom Begagnatmarknaden. På bilden: Sara Rundberg-Green, Linda Ogebrink, Emma Bilxt och Johanna Krantz.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-18 05:00

Begagnatmarknaden på Folkhögskolan den 8 oktober blev en succé men när portarna stängde för den här gången fanns det fortfarande en hel del saker kvar. Därför lät man kommunen komma och hämta vad de ville till förmån för de ukrainska flyktingarna som kommit till Vimmerby.

– Det känns jätteskönt att veta att sakerna direkt går till någonting bra, säger Emma Blixt som driver Begagnatmarknaden tillsammans med Sara Rundberg-Green, Johanna Krantz och Linda Ogebrink. 

– Man var från kommunens flyktingmottagande och plockade ut saker som behövs utifrån listor de fått. Så de fick plocka bäst de ville utifrån det som säljarna så fint hade skänkt och det blev nog tre till fyra säckar med framförallt kläder.

Konceptet med Begagnatmarknaden fungerar som så att säljarna i förväg lämnar in sina saker och bestämmer om de vill ha tillbaka det som inte säljs efteråt eller skänka det vidare.

– Många vill inte ha tillbaka sakerna så det var jättebra att vi kunde få hjälpa till på det här sättet för vi fick mycket grejer över.

Vad brukar det överblivna gå till?

– Annars brukar vi lämna in till Erikshjälpen men nu har vi medvetet behållt sakerna lite för att se om det finns någon mer som faktiskt behöver. Vi har slängt ut några förfrågningar så får vi se vad det landar i. Det roligaste är såklart om man kan hjälpa till såhär och hjälpa någon direkt, säger Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!