Belönas för rådigt ingripande

Den 27 mars räddade Ann-Britt Eklund, Frida Andersson och Mats Sjölin livet på en man i 80-årsåldern, som låg kvar i sitt brinnande hus i Gullringen. Nu har de diplomerats för rådigt ingripande. - De har visat handlingskraft och mod - precis som vi vill att fler ska göra, säger Christer Askbrant, verksamhetsledare för Brandskyddsföreningen i Kalmar län.

Vimmerby2011-06-14 06:07


Ibland är det tillfälligheterna som avgör. Om inte Mats Sjölin plötsligt hade bestämt sig för att ta en annan väg när han skulle hämta barnen i Södra Vi söndagen den 27 mars i år hade han heller inte noterat att det rök så förskräckligt någonstans ifrån och vänt om för att kolla läget.
- När jag kom fram till huset på Kalmarvägen slog det lågor i fönstren.
Han larmade och sprang runt för att se om det fanns någon kvar inne i huset. Ingenting tydde på det, men när Ann-Britt Eklund och Frida Andersson från hemtjänsten dök upp med en matleverans visste de att den 80-årige man som bor där med all sannolikhet fanns kvar inne i röken.
- Vi hade varit där samma morgon.

Dramatik
Utan att tveka gick de in och såg snart mannens ben sticka fram.
- Först trodde vi han var död, men när vi fått ut honom ur huset kvicknade han till förhållandevis snabbt, men visst var han omtöcknad.
Turligt nog hade mannen själv haft sinnesnärvaro nog att stänga dörren till pannrummet, där han eldat med ved och där branden uppstått. Men dramatiken var fullt tillräcklig ändå.
- Rutorna exploderade när vi var därinne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om