Bemanningsläget på hälsocentralen inför sommaren

Det ser stabilt ut med bemanningen på Vimmerby Hälsocentral inför sommaren. Däremot är den allmänna läkarbristen ett orosmoln.

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral.

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-04-05 12:00

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral, berättar att oron är större när det gäller bemanningsläget för läkare nu under våren och kommande höst, än till sommaren. Till semestern klarar verksamheten bemanningen utan vikarier tack vare att flera läkare väljer att jobba hela sommaren. 

– Vi har inte heller behov av hyrläkare till sommaren men däremot har vi äskat för det nu under våren och hösten på grund av låg bemanning, men vi har inte fått mer än två veckor hittills. Så utifrån läkarperspektivet är jag mer orolig för innan och efter sommaren, än under sommaren. Vi saknar just nu mellan två till fem läkare, beroende på hur man räknar, säger Camilla Ljungdahl. 

Anledningen till problematiken är att Socialstyrelsen har sänkt målsättningen gällande antal listade patienter per läkare från 1700 till 1100. För att få lista patienter måste läkaren i fråga vara distriktsläkare, alltså utbildad allmänspecialist.

– Vi har AT-läkare och andra utbildningsläkare här, men dem får vi inte lista på. När målet var 1700 klarade vi av det, men det gör vi inte nu. 

Inför sommarperioden gör Vimmerby Hälsocentral vissa anpassningar i verksamheten.  

– Vi har ju en turistström till Vimmerby och då behöver vi vara rustade för ett ökat antal telefonsamtal och fler obokade besök. Vi bokar inga planerade årskontroller under sommaren utan fokuserar på vårt huvuduppdrag och de mer oplanerade besöken. Vi begränsar också mottagningarna när det gäller astma/kol, diabetes och vaccination, sedan har vi diabetessköterskor och astma/kol-sköterskor i tjänst så vi har möjligheten att bistå om det skulle vara något, men det sker inga regelbundna kontroller. Däremot kommer distriktssköterskemottagningen vara öppen. Det är ingen skillnad egentligen jämfört med tidigare år. 

När det gäller sommarbemanningen på hälsocentralen ser den relativt bra ut enligt Camilla Ljungdahl.

– Vi har lyckats rekrytera undersköterskor i den omfattning vi behöver. Däremot ligger vi lågt i sjuksköterskebemanningen. På läkarsidan klarar vi oss utan vikarier och tar in en eller två läkarassistenter.

Sammanfattningsvis, är läget inför sommaren bättre eller sämre än tidigare år?

– Lite sämre, framför allt på sjuksköterskesidan eftersom vi går in med en lägre bemanning innan sommaren än vad vi haft förut. Vi har fortfarande ett antal vakanta tjänster där. 

Bemanningsläget är relativt stabilt inför sommaren, men det finns orosmoln kring den generella tillgången på läkare.
Bemanningsläget är relativt stabilt inför sommaren, men det finns orosmoln kring den generella tillgången på läkare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!