Benborr och krysthjälp

Nästa utställning på Stadsmuseet Näktergalen kan bli sjukt spännande. Här blir det en djupdykning i sjukvården i Vimmerby, från dåtid till nutid.
Till hjälp har museet haft riktiga proffs - tidigare personal från Vimmerby hälsocentral.
- Utan dem hade det inte blivit tillnärmelsevis så bra, säger museiföreståndare Gunilla Gustafsson.

Patienten är i rutinerade och säkra händer... Birgitta Hansson, Yvonne Elofsson, Sissi A Lindström, Gertrud Odin Svensson och Leif Carlson har bistått med kunskaper och föremål till utställningen, som öppnar 3 mars. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Patienten är i rutinerade och säkra händer... Birgitta Hansson, Yvonne Elofsson, Sissi A Lindström, Gertrud Odin Svensson och Leif Carlson har bistått med kunskaper och föremål till utställningen, som öppnar 3 mars. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2018-02-22 16:30

Det är något av skräckblandad förtjusning som kittlar när man ser föremålen som exponeras så tjusigt i montrarna i den kommande utställningen på Näktergalen. Benavbitare. Spikutdragare. Benborr och meniskkniv. För att inte prata om "krysthjälpen" i beredskapsväskan för hemförlossning, som Birgitta Hansson fick när hon var färdig barnmorska 1965. Särskilt många gånger behövde hon inte använda förlossningsväskan, men minnen och tankar väcker i alla fall innehållet när det nu fått komma fram i ljuset igen.

- Väskan har stått på min vind, och det känns riktigt bra att få visa något av det som varit mitt yrkesliv, säger hon.

Och flera rutinerade sjukvårdsprofiler från Vimmerby är det som bidragit med berättelser, faktakoll, föremål och bilder till utställningen, bland andra undersköterskorna Sissi A Lindström och Yvonne Elofsson, läkaren Leif Carlson - för övrigt en av de sista som utnämndes till provinsialläkare av kungen, i juni 1972 - och sjuksköterska Gertrud Odin Svensson, som sammanställt historik över sjukvården från epidemisjukhus till hälsocentral.

- Kul att få träffas och prata minnen och den här utställningen tror vi många kommer att vara intresserade av, säger Yvonne Elofsson.

- Och man får ju verkligen en tydlig bild av hur mycket som förändrats, säger Gertrud Odin Svensson.

I hälsocentralens källarförråd fanns rena guldgruvan och om man på Näktergalen inledningsvis kunde hysa farhågor för vad utställningen skulle fyllas med, så man bara konstatera att den oron kom på skam.

- Det är fantastiskt välfyllt, och jag är sagolikt glad över all hjälp, säger Gunilla Gustafsson.

Hon är, precis som sjukvårdsveteranerna, övertygad om att utställningen kommer att väcka intresse.

- Sjuk- och hälsovård är något som berör oss alla, även om man haft lyckan att få hålla sig frisk. Vi kommer alla i kontakt med sjukvården på ett eller annat sätt, från det att vi föds. Och när det nu finns gamla föremål och folk som kan berätta om dem, känns det ju som ett klockrent tema för en utställning.

Bland de mer moderna inslagen finns tidningsklipp som speglar folkets protester i samband med nedskärningar i Vimmerby och apropå de styrandes hanterande medel till sjukvård påminner Leif Carlson om en intressant detalj:

- När Vimmerby fick tillbaka sina stadsrättigheter av Carl IX 1604 skulle staden inrätta ett hospital med 15 platser och fem anställda. Först 1865 fick Vimmerby en sjukstuga med fyra platser. Anledningen till dröjsmålet var att man inte kunde komma överens om hur sjukvården skulle betalas...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om