Inifrån krigsdrabbade Ukraina: Natasha om osäkerheten

"Det är svårt att hålla isär dagarna och datumen", säger Natasha Dmytrenko, som besökt Vimmerby ett flertal gånger. Nu berättar hon återigen om vardagen inifrån krigets Ukraina. En vardag som blir smärtsamt tydlig när intervjun hastigt måste avbrytas.

Tillsammans med fem andra kvinnliga familjemedlemmar i åldrarna 20 till 86 år bor Natasha Dmytrenko i ett rum på ett hostel i västra Ukraina. Till vänster syns Natasha och mormodern. Till höger Natasha Dmytrenko.

Tillsammans med fem andra kvinnliga familjemedlemmar i åldrarna 20 till 86 år bor Natasha Dmytrenko i ett rum på ett hostel i västra Ukraina. Till vänster syns Natasha och mormodern. Till höger Natasha Dmytrenko.

Foto: Privat

Vimmerby2022-03-23 07:30

Knappt två veckor har gått sedan Vimmerby Tidning och Natasha Dmytrenko hördes av och hon berättade om vardagslivet från hostelrummet som hon och fem andra familjemedlemmar delar i staden Uzhgorod i västra Ukraina. Natasha har besökt Vimmerby ett flertal gånger genom ett skolutbyte mellan en skola i Poltava och Vimmerby gymnasium. 

– Det har inte varit så mycket förändringar för oss, förutom att alla har blivit sjuka. Covid lyckades hitta oss, så det har varit lite knepigt eftersom vi alla bor i ett rum. Men det börjar långsamt bli bättre nu, säger hon. 

Osäkerheten kring situationen är konstant. Natasha berättar att de ibland känner att de vill ta sig tillbaka till hemstaden Poltava, men att det snabbt ändras.

– Nästa dag kan vi få nyheter om att ryssarna arrangerar sina trupper och gör sig redo att attackera i den riktningen.

I Poltava, hemstaden, finns flera vänner kvar och också hennes far som gått med i det lokala självförsvaret. Hon får ständigt nyheter om läget där.

– Situationen är fortfarande ganska liknande som tidigare. Jag tror att de försöker leva sina liv som vanligt, så mycket som det går. Det sker en del saker i byar i regionen, speciellt eftersom Poltavas grannregion är Sumi och därifrån evakuerar man mycket folk och från den sidan kommer också en del trupper in vid enstaka tillfällen. Men lyckligtvis har trupperna inte närmat sig städerna så mycket. 

Att planera enkla saker i vardagen är knepigt, situationen kan förändras snabbt även i Uzhgorod där de befinner sig.

– Vissa dagar känner vi oss helt säkra där vi är. Men det går inte att göra några planer. Att bestämma sig för att ta en joggingtur kan sluta med att man istället får söka sig till ett skyddsrum för att ta skydd när flyglarmet ljuder.

Just flyglarmen är något som har ökat den senaste tiden, enligt Natasha.

– Förut var det inga alls, men idag har vi redan haft två stycken. Lyckligtvis har inget hänt ännu. 

Bara några få minuter in i intervjun hörs plötsligt ett larm. 

– Vänta, säger Natasha.

Är det en flygattack?

– Jag tror att det är ett flyglarm som hörs nu. Jag måste springa, säger Natasha och lägger på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!