Berendsens tvätt läggs ned

Det danskägda företaget Berendsens Textil Service lägger ner sitt tvätteri i Vimmerby under första halvåret 2004. Det chockartade beskedet fick de drygt 50-talet anställda på onsdagen. Samtliga anställda förlorar sina jobb då verksamheten i Vimmerby delas upp på Berendsenenheter i Torup och Vara. Även verksamheten i Västerås läggs ner och flyttas.

Vimmerby2003-12-04 07:16

Sedan många, många år tillbaka har Vimmerby haft tvätteri. Först Vimmerby-Tvätten, därefter Tvättman och sedan 2000 Berendsen. När Berendsen kom in i bilden handlade det dock enbart om namnbyte.
Bakgrunden till nedläggningen finns i den alltmer hårdnande konkurrensen på den svenska tvätt- och textilmarknaden. Den grundläggande överkapaciteten leder till ett fortsatt behov av strukturering, uppger företaget i sin information.

Konkurrenskraft
Man uppger också, att kunder inom respektive enhets upptagningsområde kommer successivt att överflyttas till andra Berendsenenheter och kommer liksom tidigare därifrån erhålla samma goda service.
- Vi tar ytterligare ett steg för att förstärka vår konkurrenskraft. Vår verksamhet blir effektivare och detta möjliggör fortsatt satsning på prioriterade kundsegment, säger Berendsens vd Christer Ström.
Gert Olsson, produktions- och servicedirektör, kommenterar nedläggningsbeslutet så här:
- Det låter kanske konstigt att samma dag nedläggningsbeslutet tagits påstå att detta är en offensiv åtgärd. en så är det och vi ska bli ännu bättre på att vidareutveckla vårt samarbete med våra kunder och samtidigt vinna nya. Men dylika beslut är alltid tråkiga, men den här gången tyvärr nödvändigt.

Flest kvinnor
De drygt 50-talet anställda i Vimmerby förlorar alla sina jobb. Runt 70 procent av de anställda är lågutbildade kvinnor.
- De har inte så många arbetsplatser att välja på i Vimmerby, kommenterar industrifackets ordförande Veine Gustavsson till Smålandsnytt.
Verksamheten i Vimmerby kommer att läggas ner redan första halvåret nästa år. Man flyttar verksamheten till Vara och Torup . Den del som omfattar vården till Torup och den del som omfattar hotell och restauranger till Vara. Var matt- och handduksdelen hamnar är inte klart ännu.

Dubbelt dråpslag
Berendsen har 1700 anställda i Sverige och har i år lagt ner anläggningar i Karlstad, Uppsala samt Fredriksberg i Dalarna.
- Men vi känner stort ansvar för våra medarbetare som berörs och kommer att så långt detta är möjligt försöka medverka till att hitta individuellt riktiga lösningar, säger vd Christer Ström.
Nedläggningen av Berendsens är inte enbart ett dråpslag för de 50-talet anställde, det är även ett hårt slag för Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om