Bergtäkt får avslag i Mark och miljööverdomstolen

Mark och miljööverdomstolen står fast vid beslutet om bergtäkten i Vasketorp. Inget prövningstillstånd ges till entreprenören BGS.

Ida Helgeé är lättad över beslutet från Mark och Miljööverdomstolen.

Ida Helgeé är lättad över beslutet från Mark och Miljööverdomstolen.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-07-05 06:00

– Det känns jätteskönt att man får ett avslut på detta nu, säger Ida Helgee som bara bor 350 meter från där den tänkta täkten skulle anläggas.

Det har varit många turer under en lång tid, fram och tillbaka mellan entreprenörer, boende i området, länsstyrelsen och domstol. Men nu hoppas Ida och grannarna i området att de äntligen fått ett slut och kan slappna av. 

– Nu har vi suttit här och väntat och jag har mejlat Mark och miljööverdomstolen varje månad för att höra om de kommit fram till något än och sen kom beslutet precis innan midsommar, det var sådan lättnad. 

undefined
Ida Helgeé är lättad över beslutet från Mark och Miljööverdomstolen.

Redan våren 2017, bara ett år efter att Ida och hennes familj hade flyttat in i sitt hus mellan Frödinge och Vimmerby, fick de sitt första samtal från entreprenören BGS (Berg Grus och Sand i Småland) som berättade om planerna att göra en bergtäkt i Vasketorp i närheten av deras bostad. Sedan dess har det legat en oro över vad som kommer hända. 

– Vi har varit mest oroliga för allt buller det skulle innebära, säger Ida.

I december kom det första beskedet från Mark och miljödomstolen om att avslå ansökan om bergtäkten. Entreprenören överklagade sedan domen och nu har Mark och miljööverdomstolen sagt sitt och står fast vid det tidigare beslutet om att inte ge något tillstånd.

– Det har varit ett väldigt engagemang från alla grannarna, det har nog varit ett 20-tal grannar som engagerat sig och ställt upp i det här.

Ida är inte bara glad för sin egen skull att slippa de höga ljud som det skulle innebära om täkten skulle byggas bara några hundra meter från hennes bostad. Beslutet gynnar även djuren och det nyfödda fölet på gården.

– Om man har ett föl och så är man ju rädd för hur stoet ska reagera om det blir smällar och sprängningar, hästar är ju känsliga djur.

undefined
Även djuren på gården är glada över beslutet.

Var ni oroliga inför att Mark och Miljööverdomstolen skulle komma med ett annat besked än det ni fick i december?

– Nej vi var inte så oroliga, det var ett ganska väntat beslut. Domen som kom i julas var tydlig med tydliga skäl om strandskydd och så där, det skojar man inte bort, det är starka skäl så vi kände oss ganska trygga, men man vet ju aldrig.

Hur Ida och de andra grannarna ska fira beslutet är inte bestämt än.

– Det finns mycket firande nu som byggts upp under det senaste året när man inte kunnat fira som vanligt, vi får väl träffa några grannar så småningom och fira ihop, säger hon.

I slutet av skogen, precis intill Idas bostad var tanken att bergtäkten skulle anläggas.
I slutet av skogen, precis intill Idas bostad var tanken att bergtäkten skulle anläggas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!