Bert om skolkäket

Bert Karlsson har startat ett matuppror. - Jag fattade redan innan vi började med "Matakuten" att skolmaten var dålig, men det var värre än jag trott, säger han.

Vimmerby2008-11-14 07:19


Vad har fått Bert Karlsson att så helhjärtat engagera sig i skolmaten?
- Grannens barn klagade på skolmaten. Mina egna barnbarn också. Jag tog helt enkelt reda på vad det var för mat och det visade sig att barnen hade rätt.
Under arbetet med "Matakuten", där Bert Karlsson tillsammans med tre toppkockar lyfter fram skolmatens brister och tillsammans med personal ute i skolköken försöker hitta lösningar, har han rest runt i Sverige och hittat många exempel, såväl bra som dåliga.
- Katarinaskolan i Stockholm är suverän. Där lagar fyra kockar 1 200 portioner och det är supermat.

Allt är inte kronor
Han tycker inte att det är så enkelt att man kan sätta likhetstecken mellan portionskostnaden och matens kvalitet.
- Bra mat behöver inte kosta mer än kunskap och engagemang. I Malmö lägger de 8,50 kronor per portion och de har 50 procent ekologisk mat. Det finns många kommuner som gör bra mat för 7-8 kronor per portion. Vad det handlar om är att man måste vara duktig på upphandling. I Gällivare har Sveriges dyraste skolmat - och den sämsta. De slänger 40 procent för att den inte går att äta och bara det är ju en prestation.
Att mycket av det som serveras i svenska skolor är industritillverkade hel- och halvfabrikat är illa - inte för att maten nödvändigtvis måste vara dålig.
- Men det är ju helt sjukt att det inte finns någon kontroll på innehållet. Livsmedelsverket har ingen insyn och kan bara ge rekommendationer. Istället ska industrin kontrollera sig själv, du hör ju hur dumt det är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om