Skallade och hotade beställa mord på Vimmerbypoliser

Den berusade Vimmerbybon blev rasande när han togs för fylleri. I polisbilen skallade han en av poliserna och hotade dem med "att för 50 000 kronor skulle han få dem skjutna i huvudet."

En Vimmerbybo i 30-årsåldern misstänks för att ha skallat en polis och hotat att leja en mördare att skjuta två poliser i huvudet i samband med ett gripande i Vimmerby.

En Vimmerbybo i 30-årsåldern misstänks för att ha skallat en polis och hotat att leja en mördare att skjuta två poliser i huvudet i samband med ett gripande i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-08-14 12:11

Även när han placerats i arresten i Västervik hotade han en tredje polis till livet och slog knytnäven mot insidan av rutan i celldörren i polishuset.

Nu åtalas mannen som är i 30-årsåldern för tre fall av hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Brotten ska ha skett när polispatrullen omhändertog 30-åringen för fylleri i centrala Vimmerby sent en natt i oktober i fjol. Mannen satte sig till motvärn och försökte slita sig loss från poliserna. När de väl fick in honom i polisbilen spottade han en av dem i ansiktet och förseddes med spotthuva.

Under hela färden fortsatte Vimmerbybon att skrika dödshot mot poliserna och deras familjer. De fick höra att det skulle kosta 30-åringen 50 000 kronor att få någon att skjuta dem.

I förundersökningsprotokollet anser poliserna att 30-åringen försökte spela på en kriminell attityd och personlighet för att skrämma dem.

Under färden skallade han också den polis som försökte hålla honom i baksätet. En av polismännen spelade in en stor del av skriken på sin mobiltelefon.

I Västervik fortsatte mannen att göra motstånd och skrika hotelser mot poliserna.

I förhör under utredningen säger mannen att han druckit mycket och var så berusad att han bara minns fragment av gripandet. Om färden till Västervik säger han att han fick panik av hårt åtsittande handfängsel. Några hot minns han inget av. Han vill heller inte lyssna på inspelningen från polismannens telefon.

Nu väntar rättegång i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!