Berusad Vimmerbybo i dödskrasch med MC

I uppemot 200 kilometer i timman körde den berusade Vimmerbybon av Södra Ringleden med motorcykeln. Passageraren som satt bakom hade drivit på för en provtur. Han dog i den våldsamma kraschen precis intill Arla-rondellen i Vimmerbys utkant.

Här i Arlarondellen omkom en man i 30-årsåldern i juni 2022. Nu döms en Vimmerbybo i 45-årsåldern för grovt rattfylleri och vållande till annans död.

Här i Arlarondellen omkom en man i 30-årsåldern i juni 2022. Nu döms en Vimmerbybo i 45-årsåldern för grovt rattfylleri och vållande till annans död.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2023-11-23 11:51
undefined
Flera perosner vittnar om en hastighet på 150-200 kilometer i timman när MC-föraren och hans passagerare kraschade nära Arla-rondellen utanför Vimmerby. Passageraren omkom och föraren hade 1,09 promille i blodet.

De båda männen hade träffats av en tillfällighet tidigare under dagen. Den 30-årige passageraren som var på tillfälligt arbete i Vimmerby bjöd in Vimmerbybon, som är i 45-årsåldern, till sitt sällskap vid ett bord på en servering i stan. De drack öl och pratade om motorcyklar. Vimmerbybon berättade om sin motorcykel, ett kraftpaket som accelererar till 200 kilometer på sju sekunder och har en toppfart på över 300 kilometer, enligt en dom tingsrätten i Kalmar meddelade på torsdagen.

30-åringen blev mycket intresserad av motorcykeln och ville se och känna på hojen. Men Vimmerbybon hade inga nycklar till garaget med sig.

Nycklarna dök dock upp lite senare på kvällen när hans fru kom för att hämta honom. Sällskapet gjorde ett besök i garaget och 30-åringen blev än mer intresserad och provade inte bara hjälm och handskar – han satte sig också på motorcykeln och drev på för en provtur. Vimmerbybon tyckte de kunde ta det en annan gång, men gav till slut efter för påtryckningarna och de drog i väg.

undefined
Här i Arlarondellen omkom en man i 30-årsåldern i juni 2022. Nu döms en Vimmerbybo i 45-årsåldern för grovt rattfylleri och vållande till annans död.

Efter Ceosrondellen gasade Vimmerbybon på ordentligt. Det vittnar flera personer om. En bilist som blev omkörd av ekipaget insåg snabbt "det går aldrig bra". Ungdomar som hängde på parkeringen berättar om ett motorvrål och en motorcykel som i hög fart kör av vägen.

Kraschen blev våldsam och båda männen skadades svårt. 30-åringen så illa att han avled på sjukhus dagen efter olyckan. Vimmerbybon har också svåra sviter av kraschen ännu ett och ett halvt år senare. 

På torsdagen dömdes han för grovt rattfylleri, han hade 1,09 promille alkohol i blodet, och vållande till annans död. Tingsrätten anser att Vimmerbybon agerat grovt oaktsamt genom att köra motorcykeln i berusat tillstånd, rätten skriver bland annat att den uppmätta promillen i blodet är flera timmar efter olyckan, vilket får rätten att dra slutsatsen att berusningsraden var betydligt högre vid olyckstillfället. Rätten påtalar också den höga farten långt över de 70 kilometer som gäller på sträckan.

Mannen själv erkänner brotten och säger i förhören att han känner stor skuld över det inträffade och önskar att det varit han och inte 30-åringen som omkommit.

Tingsrätten dömer Vimmerbybon till fängelse i två år och tre månader. Han ska också betala en avgift till brottsofferfonden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!