Besiktning av både bilen och synen

Genom att erbjuda en synkontroll i samband med besiktningen av bilen ska fler bilförare bli medvetna om vikten av god syn.

Uno Kjörell tog chansen att kolla synen på Bilprovningen. Både han och bilen fick godkänt.

Uno Kjörell tog chansen att kolla synen på Bilprovningen. Både han och bilen fick godkänt.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-10-15 17:00

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik som har pågått i elva år. Totalt har 26 000 bilförare fått kontrollera synen frivilligt och elva procent av dem har inte haft tillräckligt god syn för att klara dagens synkrav vid ansökan om lämplighetsintyg. Det innebär att uppemot 700 000 förare i Sverige kör omkring utan att se gott nog.

– Det låter lite skrämmande. Att se bra borde vara minst lika självklart som att ha en bil som är godkänd på besiktningen, sa Uno Kjörell från Vimmerby som passade på att göra ett syntest i samband med att han besiktade bilen på Bilprovningen på torsdagen.

Lotta Landkvist från Synoptik i Hultsfred bistod med testet.

– Vi gör en enklare variant av synkontrollen i år på grund av omständigheterna med pandemin. Man får fylla i ett frågeformulär och göra ett enkelt syntest, sa hon.

Varför är det viktigt att folk blir mer medvetna om det här?

– Som upplägget är idag behöver man bara göra ett syntest när man ska få lämplighetsintyg. Därför har man ett stort eget ansvar att ha koll på att man ser tillräckligt bra. Idealet vore nog att man behövde göra ett nytt syntest var tionde år när körkortet ska förnyas, säger Lotta Landkvist.

Uno Kjörell kunde lämna Bilprovningen med dubbla godkända test.

– Bilen gick igenom utan anmärkning trots att den är 15 år. Jag har haft glasögon sedan ungdomen och det var skönt att få en bekräftelse på att jag ser tillräckligt bra med dem också, sa han.

Lotta Landkvist erbjöd Bilprovningens kunder i Vimmerby att kontrollera synen i samband med kontrollen av bilen.
Lotta Landkvist erbjöd Bilprovningens kunder i Vimmerby att kontrollera synen i samband med kontrollen av bilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!