Besked från regionen – då är alla vaccinerade

Alla i Region Kalmar ska ha fått erbjudande om att få vaccin mot covid-19 innan månadskiftet juni/juli, uppger vaccinsamordnaren.

Region Kalmars vaccinsamordnare Marie Ragnarsson vädjar till alla att ta sin andra vaccindos på samma ställe som sin första.

Region Kalmars vaccinsamordnare Marie Ragnarsson vädjar till alla att ta sin andra vaccindos på samma ställe som sin första.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-05-26 16:00

På onsdagen höll Sveriges kommuner och regioner (SKR) en presskonferens där de presenterade en uppdaterad lägesbild av vaccinationen mot covid-19. Fokuset var planering inför sommarmånaderna och Marie Ragnarsson från Region Kalmar var en av två vaccinationssamordnare som medverkade.

– Vi är väldigt stolta över var vi är just idag. Vi har vaccinerat 52 procent av den vuxna befolkningen och 92 procent av befolkningen som är 60 år och äldre med dos ett, sa Marie Ragnarsson under pressträffen.

Siffran för andelen vuxna som vaccinerats med första dosen i hela landet uppgår till 43 procent, vilket är cirka 3,6 miljoner svenskar och målsättningen är att fem och en halv miljon ska ha fått första dosen innan halvårskiftet. Som det ser ut nu ligger Region Kalmar först i Sverige vad gäller andel av befolkningen som fått dos ett.

– Vi är såklart glada för att det går så bra och för att det finns en oerhörd vilja att bli vaccinerad i regionen. Det märkte vi i går när vi la ut nya tider för Vimmerby och Hultsfred. De tog slut hur snabbt som helst, säger Marie Ragnarsson efter presskonferensen, och forsätter:

– Vi är i en fas nu där vi vaccinerar många med dos två och då kan det säkert bli ändring i staplarna. Men vi är en liten region där alla har nära kontakt med varandra vilket gör det lätt att samarbeta. Alla som arbetar med vaccinationer ai regionen ska vara väldigt stolta.

När är alla i länet vaccinerade?

– Utifrån det vi vet nu kommer vi att ha erbjudit alla i regionen vaccination innan månadsskiftet juni/juli.

Men något som skulle kunna påverka den prognosen är den så kallade "vaccinturismen", som Marie Ragnarsson tidigare uttryckt oro för. Det handlar alltså om människor som inte är folkbokförda i länet men som ändå väljer att vaccinera sig här.

– Det kan absolut påverka. Vi vädjar till alla att ta sin andra dos på samma ställe som sin första. Just nu ligger vi på två procent när det gäller hur många utifrån länet som vaccineras här och det är inte särskilt högt.

Folkhälsomyndigheten och SKR följer noga siffrorna för "vaccinturismen" i varje region och det kan bli aktuellt med en omfördelning av doserna om siffrorna i exempelvis Kalmar län ökar under sommaren.

– Det finns en beredskap för att göra justeringar, sa Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, under presskonferensen.

Marie Ragnarsson tycker att alla som arbetar med vaccinationen ska vara stolta. Just nu ligger Kalmar län först i hela Sverige.
Marie Ragnarsson tycker att alla som arbetar med vaccinationen ska vara stolta. Just nu ligger Kalmar län först i hela Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!