De tar över som arrangörer av höstmarknaden

Nu står det klart. Guldkant och Stadshotellet tar över arrangemanget av höstmarknaden.

Guldkant & Stadshotellet tar över som medarrangörer till höstmarknaden

Guldkant & Stadshotellet tar över som medarrangörer till höstmarknaden

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-07-26 16:30
undefined
I år kommer höstmarknaden i Vimmerby ha ett helt nytt koncept. Från vänster: Lars Johansson från kommunstyrelsen, hotell- och verksamhetschef Martina Andersson från Stadshotellet, restaurangchef Henrik Hemmingsson från Guldkant, utvecklingschef Egon Karlsson från Vimmerby kommun.

Från och med i år kommer Guldkant och Stadshotellet gemensamt arrangera höstmarknaden i Vimmerby den 14 oktober.

– Vi kommer att ha en food court kombinerat med matmarknad, inriktad på skördefest och mathantverk. Restaurangerna kommer flytta ut på torget där man kan köpa mat och dryck från lunchtid och sätta sig på en gemensam servering, säger Martina Andersson från Stadshotellet.

Restaurangnätverket i Vimmerby har länge samtalat om olika typer av torgevenemang. När Egon Karlsson fick nys om nätverkets idéer skedde allting väldigt snabbt.

– Jag reagerade så positivt på det här för att kommunen har letat efter en annan arrangör till höstmarknaden. Intresset har dalat kraftigt de senaste åren, säger Egon.

undefined
Höstmarknaden i Vimmerby har gått sämre och sämre för varje år. Det nya samarbetet förväntas vända den trenden.


Handeln på höstmarknaden har gått ner för varje år.

– Jag hade börjat ge upp hoppet om höstmarknaden. Om det kommer besökare ett år när det är dåligt utbud så kommer de inte nästa år. Men Egon hade med sig ögonen där och snappade upp det här superbra. Jag tror det blir helt rätt, folkligt och modernt. Det kommer bli en toppendag, säger Lars Johansson från kommunstyrelsen.

Trots att det blir tight med tid beslutade sig Guldkant och Stadshotellet att ändå hoppa på.

– Vi kände att vi inte kunde gå miste om möjligheten, säger Martina Andersson.

Det finns några utmaningar med det snäva tidsspannet.

– Det kommer vara lite på håret att hitta försäljare och producenter. Men vi har redan pratat med en del lokala aktörer som är jättepositiva till att vara med, säger Martina.

– I mitt huvud är det här enormt, men vi har ju krympt ner det och gjort det hanterbart. När vi pratade om det inledningsvis så tänkte vi 2024, men så tyckte Egon att vi skulle köra direkt, säger Henrik.
 

undefined
Martina Andersson och Henrik Hemmingsson känner sig taggade för det nya upplägget.


Hittills är det Guldkant och Stadshotellet som kommer servera mat, men framöver hoppas man få med sig fler restauranger.

– Det här är ju år ett. Henrik är en idéspruta, framöver ser vi att det här kan bli hur stort som helst. Det kommer förlänga säsongen i Vimmerby och kan gynna den övriga verksamheten i staden, säger Martina Andersson.

– Ett torg ska vara en mötesplats. Det kommer vara helt kostnadsfritt att vara där, man ska kunna strosa runt på torget i en avslappnad och positiv atmosfär, säger Henrik Hemmingsson.

Samma dag kommer det pågå fler arrangemang i Vimmerby. Litteraturfestivalen “Vimmerby berättar” kommer att ha uppvisning på Rådhustorget, vernissage på Näktergalen och framträdanden på Astrid Lindgrens Näs.

– Vi tror att det tillsammans kommer bli starkare och bättre, det kommer att locka mer intresse, säger Egon.

I år har “Vimmerby berättar” ett hållbarhetstema, som går hand i hand med det närproducerade fokuset på matmarknaden.

– För att en marknad ska lyckas på sikt gäller det att man utmärker sig lite, att man har ett tema. Nyckeln är att göra någonting med kvalité, att nischa sig mot någonting, säger Egon.
 

undefined
Lars Johansson och Egon Karlsson på Vimmerby kommun är förväntansfulla över den nya höstmarknaden.


Kommunen kommer fortfarande stå bakom driften, och kommer dra fram el, anordna avspärrningar och bygga upp marknadsstånd. När kommunen stod som arrangör fanns det ingen möjlighet att göra ett urval bland försäljarna på marknaden. Något som nu kommer att vara möjligt.

– Vi sätter stor vikt vid vad vi har för deltagare, det måste finnas en röd tråd genom hela evenemanget. Det kan inte vara någon som står och säljer palmolja bredvid någon med närproducerad brysselkål. Förhoppningsvis blir det ringar på vattnet och blir större och bättre varje år, säger Henrik.

 

undefined
I höst kommer Guldkant och Stadshotellet att arrangera höstmarknaden tillsammans med kommunen. Från vänster: Lars Johansson från kommunstyrelsen, hotell- och verksamhetschef Martina Andersson från Stadshotellet, restaurangchef Henrik Hemmingsson från Guldkant, utvecklingschef Egon Karlsson från Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!