Ingen gratis kollektivtrafik för skolelever på lovet

"Jag tycker att det är synd", säger Carita Thörn om beskedet att det inte blir några gratis bussresor för skolelever på sportlovet.

Enligt Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, har man inte hunnit ta ställning i frågan inför sportlovet och om man kan erbjuda avgiftsfria resor till skolelever eller inte beror på flera faktorer.

Enligt Helen Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, har man inte hunnit ta ställning i frågan inför sportlovet och om man kan erbjuda avgiftsfria resor till skolelever eller inte beror på flera faktorer.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-30 18:00

Förra året lyfte Socialdemokraterna frågan om att skollediga elever i Vimmerby kommun ska få gratis busskort under sommarlovet. Förslaget röstades ner men nu vill partiet ta upp diskussionen igen. Det kommer däremot inte att bli några avgiftsfria resor på sportlovet. 

– Vi har inte pratat om sportlovet och det är nog inte aktuellt för vår del i nuläget heller. Det kommer för fort för oss eftersom vi inte har satt årets budget färdigt än, vi kan inte lösa det så fort, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Kan avgiftsfri kollektivtrafik på sportlovet och även andra lov bli aktuellt i framtiden? 

– Det beror sig helt på hur man ekonomiskt kommer överens om att lägga upp det i så fall, om KLT kan tänka sig att lägga in något eller om kommunen ska ta allt själva. Det måste vi diskutera sakligt och ordentligt i så fall.

undefined
"De som bor utanför stanfår inte ta del av alla aktiviteter på Fabriken och i ishallen och så vidare utan att betala bussresan själva", säger Carita Thörn.

Vimmerbybon Carita Thörn har lämnat in ett medborgarförslag om avgiftsfria bussresor på skolloven och i november lyfte hon också frågan i en insändare i Vimmerby Tidning. Hon tycker att det är synd att de som inte bor i stan har svårare at ta del av aktiviteter. 

– De får inte ta del av alla lovaktiviteter på Fabriken och i ishallen och så vidare utan att betala bussresan själva. Mitt barnbarn bor i Södra Vi och det kostar honom 54 kronor om dagen att åka. Föräldrarna kan ju inte ta ledigt för att skjutsa. Sportlovet är fem dagar och alla åker inte, så det kan ju inte handla om så stor peng, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!