Beskedet: Kommunstyrelsen om domen mot Nachtweij

Kommunen överklagar inte domen i förvaltningsrätten som gav Ingela Nilsson Nachtweij rätt om ansvarsfriheten. Det väntade beskedet gav kommunstyrelsen nu på torsdagsmorgonen.

Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen som nu beslutet hur kommunen ska hantera frågan.

Jacob Käll (C) är ordförande i kommunstyrelsen som nu beslutet hur kommunen ska hantera frågan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-11 08:22

– Domen friskriver inte Ingela Nilsson Nachtweij från de problem som finns i bakgrunden, men rätten anser samtidigt att det inte är skäl nog för att neka ansvarsfrihet, men vi kommer inte att överklaga, säger Jacob Käll (C).

– Vi vill lägga tid på det som utvecklar kommunen på ett bra sätt och vill inte lägga mer tid och skattekraft på det här och avstår därför från att överklaga, motiverar Käll att kommunen inte överklagar.

För en knapp vecka sen kom beskedet att förvaltningsrätten i Linköping bifaller överklagan från Ingela Nilsson Nachtweij mot kommunfullmäktiges beslut att vägra henne ansvarsfrihet för 2019.

Rätten anser att kommunens beslut kommit till på ett korrekt sätt, men man gör bedömningen att brister i Ingela Nilsson Nachtweijs agerande och ledarskap inte är skäl nog för att vägra ansvarsfrihet. Rätten tycker inte att de skador kommunen menar sig ha lidit har konkretiserats tillräckligt.

– Det är väldigt svårt att visa på den skada som hela den här historien inneburit för kommunen, men vi ser det varje dag och det är skador i förtroende och även ekonomiskt som kommer att kännas av länge, säger Marie Nicholson (M) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna intar en liknande position.

– Vi står fortfarande fast vid vår uppfattning att de bakomliggande bristerna i ledarskap och arbetsmiljöproblemen är väldigt allvarliga och vi hade tagit samma beslut igen om det varit beslut i dag. Men vi vill också fokusera framåt för kommunens skull och anser att det är rätt att inte överklaga domen, säger Helen Nilsson.

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) ser flera delar i frågan.

– Det är vår skyldighet att en gång om året granska och bedöma hur kommunens politiska ledning skött sig året innan och vi i fullmäktige inte lyssnat på revisorerna hade det varit detsamma som att vi underkänt den oberoende revisionens arbete. Det ligger kvar orubbat. Sen handlar själva ansvarsfrågan om avvägningar och där gör rätten bedömningen att det sammantaget inte är skäl nog att vägra ansvarsfrihet, säger han.

Han bedömer även att i och med domen i rätten upphäver beslutet att vägra ansvarfrihet för dåvarande ordföranden, innebär det att fullmäktiges beslut att rikta en anmärkning mot hela kommunstyrelsen för 2019 gäller även för henne.

– Därmed är frågan utagerad för kommunen, säger han.

Kommunstyrelsen har nu beslutat hur man ska agera gentemot domen i förvaltningsrätten som anser att det var fel att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarfrihet för 2019.
Kommunstyrelsen har nu beslutat hur man ska agera gentemot domen i förvaltningsrätten som anser att det var fel att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarfrihet för 2019.
Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!