Beskedet: Så länge förblir bion i Vimmerby stängd

Biografen i Vimmerby förblir stängd ett tag till på grund av pandemin. Biografägare Fredrik Wenströms förhoppning är nu att kunna öppna - längre fram.

Öde i biosalongen har det varit i snart ett år och Fredrik Wenström förhoppning är att kunna öppna först till hösten.

Öde i biosalongen har det varit i snart ett år och Fredrik Wenström förhoppning är att kunna öppna först till hösten.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-02-08 06:00

– Det finns absolut ingen lönsamhet i att försöka visa film för max åtta personer och dessutom finns det knappast någon film att visa, säger Fredrik Wenström.

Biografen i Vimmerby med två salonger har snart varit stängd i ett år. Den slog igen när pandemin bröt ut i Sverige i mars i fjol. Sen dess har den förblivit stängd.

I höstas fanns förhoppningen att kunna slå upp dörrarna igen i slutet av året

– Jag ser 2020 som ett förlorat år för oss, men för varje besökare vi kan få i november och december minskar vi i alla fall årets förlust, sade Fredrik Wenström i oktober i fjol.

Men den andra vågen av det nya coronaviruset sköljde bort alla förhoppningar. Istället skärptes restriktionerna för max antal folk på evenemang vart efter smittspridningen ökade och det fanns inget annat att göra än att hålla bion fortsatt stängd.

Och så ser det ut att förbli ett bra tag till.

– Jag tror inte vi öppnar förrän till hösten igen, säger Fredrik Wenström.

Det är inte bara den begränsade besöksantalet som ligger bakom det perspektivet. Tillgången till filmer att visa är också ytterst begränsad.

– Filmbolaget trycker ut det de vill släppa på streamingtjänster och annat håller de på till bättre tider,, så vi kan inget annat göra än att avvakta och hoppas på vaccinet och att pandemin tvingas tillbaka, säger han.

Hur länge kan ni stå ut med det här läget?

– Egentligen är vi väl redan där. Bion har ingen stor kassa, och nu är den mer än tom. Men hoppet lever ändå ännu.

Karta: Sevedegatan i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!