Först gjordes arkeologiska utredningar under våren och sommaren vid området Nybble, där kommunen avser att låta vårdföretaget Aleris bygga sitt nya behandlingshem. Nu har utredningen tagit nästa steg framåt och förra veckan avslutades en så kallad arkeologisk förundersökning av området. De fynd som gjordes i samband med de första utredningarna bestod av bland annat en gammal gravplats samt röjningsrösen.
Vi har fått en kortfattad rapport efter den senaste förundersökningen som avslutades förra veckan. Där kom man fram till att den gravliknande stensättningen är en så pass tydlig fornlämning att den ska gå vidare till en arkeologisk undersökning, vilket är slutskedet i processen, säger Daniel Tedenlind, Fornminnesantikvarie på Länsstyrelsen i Kalmar län.
Nya fynd
Dessutom har ytterligare områden fångat arkeologernas intresse efter den senaste förundersökningen, där nya fynd upptäcktes.
Det är en stensättningsliknande anläggning som eventuellt skulle kunna vara en grav som vi måste fundera vidare på hur den ska hanteras. Den ska ha påträffats ungefär 20 meter från den här tidigare kända fornlämningen och den får vi verkligen titta vidare på hur den ska hanteras.
Huruvida det nya fyndet påverkar exploateringen av Nybble eller inte är för tidigt att säga enligt länsstyrelsens expert.
En fråga som länsstyrelsen nu ska ta ställning till i samtal med kommunen om man ska bygga här, är om det här är lämningar som man ska spara inom befintlig plan. Om man kan planera området så att fornlämningarna kan ligga kvar eller om man behöver hela ytan för exploatering.
Om kommunen vill söka tillstånd för att ta bort lämningarna för att kunna bebygga hela området, får länsstyrelsen ta ställning till samhällsintresset av att gå vidare med hela planen kontra bevarandet av fornlämningen, säger Daniel Tedenlind.
Vad är nästa steg?
Det är att vi ska få en mer detaljerad rapport och därefter ta ställning till om fornlämningarna ska sparas och bevaras, vad kommunen har för fortsatt syfte om man kan diskutera fram att de här lämningarna skulle kunna sparas vilket är vårt första mål. Annars blir det en tillståndsfråga om de ska tas bort.
När kan det bli ett beslut om fornlämningarna ska tas bort eller inte?
Jag tror att beslut om hur vi på länsstyrelsen ser på bevarandet av fornlämningen skulle kunna komma under oktober/november. Om kommunen vill gå vidare och Länsstyrelsen tycker det är okej, skickar vi ut ett förfrågningsunderlag till en arkeologisk undersökning och när vi får in en sådan plan fattar vi beslut om att ta bort fornlämningen i så fall.