Beslut om undervisningen kan fattas med kort varsel

Växelundervisningen i Vimmerby kommuns högstadie- och gymnasieskola pågår för fullt. "Läget kan förändras över en dag, vilket betyder att vi behöver skjuta på att fatta beslut".

Växelundervisningen i vissa av kommunens skolor fungerar förhållandevis bra menar barn- och utbildningschefen Ola Karlsson

Växelundervisningen i vissa av kommunens skolor fungerar förhållandevis bra menar barn- och utbildningschefen Ola Karlsson

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2021-02-09 10:59

Så säger Vimmerby kommuns barn- och utbildningschef Ola Karlsson på frågan om högstadieskolorna kommer kunna ha all undervisning på plats efter sportlovet. Sedan ett par veckor tillbaka sker undervisningen växelvis där en årskull per vecka har undervisning i skolan medan resterande årskullar har fjärrundervisning.

– Under förutsättningarna fungerar det bra. Vi har inte fått ett enda konstaterat coronafall inom verksamheten sen dess att vi valde att gå över till fjärrundervisning. Samtidigt har vi större närvaro bland eleverna jämfört med hur verksamheten såg ut före pandemin, konstaterar Karlsson.

Att närvaron ökat tror han beror på att fjärrundervisningen gör så att färre elever behöver sjukanmäla sig då de kan delta i skolan från hemmet även om de känner sig krassliga. Samtidigt är situationen utmanande:

– Lärarna är ansträngda till följd av att de behöver planera för undervisning som dels sker på plats och dels genom fjärrstudier. Många elever saknar den sociala aspekten av skolan.

Gällande gymnasiet är det planerat att de praktiska programmen, vilket motsvarar ungefär hälften av skolans elever, studerar på plats fram till den första april. De med teoretisk inriktning läser helt hemifrån.

– Vi gör veckobedömningar av smittoläget i kommunen och undervisningsformen för gymnasiet kan förändras innan den första april. Antingen att fler får studera på plats eller att fler behöver studera hemifrån.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!