I överklagan som kommit in till förvaltningsrätten anser hon att det inte finns rättslig grund för fullmäktige att vägra ansvarsfrihet. Hon pekar bland annat på att fullmäktiges presidie skriver att hon "framför allt efter sommaren" inte fungerat i sin styrning och ledning. En period hon menar att hon i princip inte kunnat tjänstgöra som ordförande då hon stoppades att vistas i stadshuset från den 9 september och tvingades avgå en månad senare.
Hon hänvisar även till att hela kommunstyrelsen har ansvaret för arbetsmiljön, och menar att det då är orimligt att endast en av ledamöterna nekas ansvarsfrihet.
I andra hand anser hon att beslutet ska hävas eftersom det är otydligt formulerat på grund av att hon inte nämns vid namn.
Hon menar även att beslutet är olagligt för att flera ledamöter inte deltog i beslutet, trots att de inte var jäviga (16 ledamöter avstod).
– Det är bra att lagligheten i fullmäktiges beslut överprövas och jag har svårt att se att vi begått något olagligt. Det är lagligheten och inte saken i sig som rätten tittar på, säger Leif Larsson (C) ordförande i fullmäktige.
Ingela Nilsson Nachtweij begär också inhibition av beslutet, det vill säga att det inte får verkställas tills dess förvaltningsrätten har beslutat om själva överklagandet.
Den begäran har rätten dock avslagit.
Innan förvaltningsrätten fattar sitt avgörande beslut om överklagandet ska kommunen också yttra sig över överklagandet och de skäl hon hänvisar till.
Ingela Nilsson Nachtweij skriver i ett mail att hon inte har fler kommentarer än det som finns i överklagandet.