Efter sommarens attacker – vargen får jagas i Vimmerby

Vargen som har angripit får i Västerviks kommun får jagas även i Vimmerby. Det har Länsstyrelsen i Kalmar beslutat.

Nu är det beslutat att en skyddsjakt får ske i Västerviks kommun och delar av Vimmerby kommun.

Nu är det beslutat att en skyddsjakt får ske i Västerviks kommun och delar av Vimmerby kommun.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Vimmerby2024-07-05 07:31

Två gånger har vargen angripit får i Västerviks kommun. Den 6 juni och den 14 juni. Under onsdagen, 3 juli, kom beslutet från Länsstyrelsen i Kalmar att skyddsjakt kommer bedrivas efter nästa angrepp. Skyddsjakten får ske i Västerviks kommun och i Vimmerby kommun öster om väg 23/34. 

– Det är för att vargen har varit i det området, i de norra delarna av länet, och vi vet inte var den dyker upp, berättar Anders Karlsson, avdelningschef på länsstyrelsen. 

Kan den befinna sig i Vimmerby kommun nu?

– Det kan vara så. Den kan också ha rört sig uppåt mot Östergötland. Vi har inte fått några indikationer på varken det ena eller det andra. Men vi ville begränsa skyddsjakten till ett visst område så att vi är säkra på att det är rätt individ vi jagar.

Varför är det nödvändigt med en skyddsjakt?

– Vi ser att den här individen har ett beteende att den går på tamboskap. Det är två angrepp under relativt kort tid som vi har konstaterat. Då är det en tidsfråga tills nästa kommer. Det är ett problem eftersom vi är väldigt tamboskapstäta i vårt län. Så det är tyvärr nödvändigt. Det är bara andra gången i historien som vi beslutat om skyddsjakt i Kalmar län.

Vad beror det på, att det tidigare aldrig skett men nu är det andra gången sedan i höstas?

– Vi ser det att vi har en vargstam som är på väg uppåt i södra Sverige. Det kommer innebära fler angrepp. I och med att vi har mycket tamboskap så är det något som triggar en del vargar. Detta är en typisk vandringsvarg. Det är en ung tik som kanske söker revir.

Skyddsjakten gäller till 31 augusti.

undefined
"Det bästa rådet till boskapsägarna i Vimmerby kommun är att se över sina stängsel. Självklart tillsyn av djuren och om det är möjligt ta in djuren", säger Anders Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!