Besök från Riksdagen

De moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Eva Bengtson Skogsberg, från länet, besökte i torsdags Arbetsförmedlingen i Vimmerby. Flera tunga arbetsmarknadsfrågor ventilerades under mötet.

Moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Eva Bengtsson Skogsberg besökte bland annat Arbetsförmedlingen i Vimmerby för höra mera om arbetsmarknadsläget i Vimmerby och Hultsfred. T.h. Marlén Larsson, Arbetsförmedlingen.

Moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Eva Bengtsson Skogsberg besökte bland annat Arbetsförmedlingen i Vimmerby för höra mera om arbetsmarknadsläget i Vimmerby och Hultsfred. T.h. Marlén Larsson, Arbetsförmedlingen.

Foto:

Vimmerby2009-02-06 07:31


Ledarmöterna från riksdagen besöker regelbundet olika verksamheter i landet för att kunna ge en bild av läget till riksdagen. Stora industrier i Sverige har drabbats av varsel på grund av finanskris och lågkonjunktur. Bengtson Skogsberg och Andersson besökte därför Arbetsförmedlingen i Vimmerby för information om utvecklingen på lokal nivå.

Högst i Hultsfred
Chefen för Arbetsförmedlingen i Vimmerby och Hultsfred, Annbrith Sköld, berättade om att man drabbats av stora varsel i kommunerna. På grund av den höga andelen anställda inom trä och metallindustrin har området drabbats hårdare än andra kommuner.
- Högst arbetslöshet finns dock i Hultsfred, säger Sköld.
Arbetsmarknaden är bredare i Vimmerby. Det finns till exempel mer handel och turismen som skapar många varierande jobb i kommunen. Hultsfred har två stora arbetsområden, det en är industrin och den andra den offentliga sektorn.

Individuell plan
Arbetsförmedlingen berättade också om att sökanden inte behöver vara behöver vara arbetslösa en viss tid som 3-6 månader innan man sätter in resurser. Varje arbetssökande behandlas i stället individuellt, förklarar personalen. En hjälp är att ordna praktikplatser.
Man är i behov av företag som tar i mot praktikanter, men vill inte sätta in dom på arbetsplatser som varslat.

Utbildning i tidigare skede
Sköld påtalade att företag hör av till arbetsförmedlingen om hjälp till utbildning.
- Men det uppdraget har vi inte fått.
Man kan i dag bara hjälpa de som redan blivit arbetslösa.
Conny Karlsson och Christina Ilvonen från arbetsförmedlingen i Hultsfred, tillsammans med Leif Lidesjö, Vimmerby höll med Sköld.
Om staten gick in med resurser, inte nödvändigtvis till Arbetsförmedlingen, och lät anställda vidareutbilda sig inom företaget så skulle en del personal inte behöva gå ut i arbetslöshet, menade man.
Företagen skulle stå för en del av kakan, men de skulle också ha nytta av kunskapsökningen hos personalen när lågkonjunkturen vänder och mer personal behövs igen. Det skulle kunna vara att personal blev maskinutbildade, i stället för att utföra jobbet manuellt. Arbetsförmedlingen lyfte också i sammanhanget att kompetensnivån är lägre i kommunerna än landet i stort. Därför behövs resurserna här, menade man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om