Rekordsommar för leklandet: "Vi är jätteglada"

Den blöta och kalla sommaren lämnade badstränderna tomma – men på leklandet i Vimmerby rådde högtryck. Besöksrekordet slogs med råge – två gånger.

Maria Carlsson på Kalles Lek & Lattjo glädjs över en kanonsommar med besöksrekord. "Det gör att det känns hoppfullt, nu går det åt rätt håll", säger hon.

Maria Carlsson på Kalles Lek & Lattjo glädjs över en kanonsommar med besöksrekord. "Det gör att det känns hoppfullt, nu går det åt rätt håll", säger hon.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2023-09-05 11:30

Maria Carlsson, som äger och driver Kalles Lek & Lattjo i Vimmerby kan se tillbaka på en riktigt bra sommar – en av de bästa någonsin. Det började visserligen lite trögt i juni månad då vädret var varmt och soligt. Men i juli slog det om till regn och rusk och då lät inte besökarna vänta på sig. 

– Andra delen av sommaren har varit jättebra. Det har varit högt tryck här under en längre tid. Vi är väldigt väderberoende och när det är dåligt väder får vi verkligen del av turisterna som är i stan.  

Det vanliga under sommaren är att det är enstaka dagar som är riktigt bra. Den här sommaren var det lite tvärtom – bara enstaka dagar som det varit lugnt. 

– Det har varit en av våra bästa somrar, vilket är jätteroligt. Vi hade ett ganska bra besöksrekord innan som hade stått sig i några år, det slog vi med råge i somras och sedan slog vi det rekordet en gång till.

Exakt hur många personer det var som mest vet inte Maria Carlsson. Lokalen kan ta max 800 personer, men så många släpps inte in.

– Jag har inte riktigt exakta antalet, och folk kommer ju och går under dagen. Men det har varit jättemycket folk. Vi har inte behövt neka någon att komma in, däremot stängde vi av matserveringen eftersom vi inte hann med när det var så mycket folk. Personalen har varit riktiga hjältar, som de har slitit och kämpat.

Efter några tuffa år för verksamheten med pandemin och därefter lågkonjunkturen betyder den framgångsrika sommaren att Maria Carlsson kan andas ut en aning. 

– Det känns betydligt mer hoppfullt nu inför framtiden. Vi ser att vi har en verksamhet som efterfrågas, folk vill komma hit. 

Har det funnits en oro för att ni inte skulle finnas kvar?
– Pandemiåren var riktigt tuffa för oss och många andra lekland har ju fått slå igen efter pandemin. Vi har ändå flera ben att stå på tack vare cateringen, men under pandemin var det ju ingen som tog catering heller. 

Företaget hade sparade pengar som skulle ha gått till renovering och förnyelse. Nu fick de istället användas för att täcka upp för förluster.

– Nästa år har vi haft öppet i tio år och självklart blir det ett slitage på grejerna. Framför allt hade det varit kul att renovera det som syns för gästerna. Nu är det ju tråkigt att vi inte kan göra de investeringar vi hade tänkt, men det hade ju varit ännu tråkigare om vi inte hade funnits kvar. Nu får vi köra med det vi har och vara tacksamma för det, säger Maria Carlsson. 

Golfrummet en av flera färgglada avdelningar på leklandet.
Golfrummet en av flera färgglada avdelningar på leklandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!