Besparingar drabbar äldre

Trots ett underskott på fyra miljoner redan från början riskerar omsorgen i Vimmerby att spara ytterligare 1,2 miljon. Då ryker dagverksamheten på äldreboenden i Vimmerby och Södra Vi, köken i Storebro och rumskulla och större delen av pengarna till personalens förebyggande hälsovård.

Vimmerby2009-03-21 05:05

- Det är de enda vi har kvar att skära i som inte är lagstadgat, säger Elisabeth Lago Nilsson, kd, ordförande i en omsorgsnämnden som samtidigt är enig i sin kritik mot den kommunledande budgetberedningen.
- Budgetprocessen är åt helsike. Vi vill hellre först diskutera budgeten med kommunledningen och sen ta våra beslut. Det fanns ett sådant upplägg i år där chefstjänstemännen fick ett uppdrag och gjorde det på en övergripande nivå och kom fram till att kommunen kan göra bra besparingar på gemensamma inköp - sen delar budgetberedningen likväl upp det och delar ut det per förvaltning att vi ska redovisa besparingar på si eller så mycket, och kan man inte klara det genom att minska inköpen ska man skära i verksamheten säger Rolf Johnzon, c, vice ordförande i nämnden.

Spara 1,2 miljoner till
Enligt det direktiv som gått ut är omsorgsnämnden ålagd att redovisa besparingar på nästan 1,2 miljoner kronor i budgeten för nästa år. Då ska man veta att nämnden gick in med minst fyra miljoner kronor i underskott i årets budget, trots sex miljoner nya pengar.
- Och samtidigt stiger behoven i både äldreomsorg och handikappomsorg, men några ökade statsbidrag behövs ju inte enligt kommunalrådet, säger Peter Högberg, s.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om