Besviken företagare: "Allt handlar om att Ansgarius inte vill"

Förberedelserna för rivningen av Gullringshus kontorsfastighet är redan igång när det börjar pratas om att gå ihop för att rädda Gullringens flaggskepp. "Lägg inte energi på det", säger en företagare, som tillsammans med en kompanjon presenterade sin affärsidé för Bengt Ansgarius . - Efter vårt första möte var han positiv, banken var med på tåget, vi hade lagt ner massor av jobb och kunde ha fortsatt. Sen totalsågade han allt. Det kunde han ha gjort från första början.

"Bengt Ansgarius kunde ha sagt nej redan från början", säger företagaren som anar ett mönster i att den ena intressenten efter den andra fått "nej tack"

"Bengt Ansgarius kunde ha sagt nej redan från början", säger företagaren som anar ett mönster i att den ena intressenten efter den andra fått "nej tack"

Foto: Roelof Stroetinga/Arkiv

Vimmerby2018-04-14 07:00

En optimistisk Staffan Samuelsson tycker att det ska bildas en räddningsgrupp för att hindra rivningen av Gullringshus huvudkontor - och ger inte upp tanken på att starta ett Träcentrum för nyanlända i lokalerna.

En betydligt mer resignerad företagare, som vill vara anonym, tror inte utsikterna är särskilt goda. Hen reagerar varje gång hen läser att Gullringshus AB inte hittat någon lämplig köpare, eller ny verksamhet till de tomma kontorslokalerna i Gullringen.

- Det känns som ett mönster, att först visas det intresse och sedan är det ingenting som duger. Jag har svårt att se att det handlar om annat än vilja. Det bästa hade nog varit om kommunen tackat ja till det generösa erbjudandet.

Under drygt ett år utarbetade hen tillsammans med en kompis en affärsplan för verksamhet, som de tyckte passade som hand i handske i de tomma lokalerna i Gullringen.

Efter telefonmöten och ett möte på plats var tonläget positivt från ägarens sida.

- Han tyckte allt lät bra och bad oss jobba vidare. Det var fortsatt positivt andra gången vi träffades i Gullringen, tills han plötsligt slog bakut, fullständigt. Istället började han prata om vi inte kunde göra något som han tyckte passade. Vi känner att vad det handlar om är att han inte vill ha någon verksamhet som kräver någon byggnation. Det ska stå som det står.

Att överge sin egen affärsidé var de dock inte intresserade av.

- Vi hade en affärsplan, banken i ryggen, finansiering, balansräkning, kalkyl, hade kontakt med arkitekter och entreprenörer som börjat rita och räkna. Jag vet inte hur många timmar vi lagt på det här projektet, vi har varit i kontakt med staten och gjort grundlig research.

Företagaren poängterar att det inte handlar om besvikelse över att få nej.

- Ett nej kan man få, och det är förstås helt okej. Vi är ju inte de enda som presenterat förslag. Men det är nonchalant att bara ta oss på pulsen för att sedan kunna avfärda oss. När han visste att han inte trodde på oss är det bättre att säga nej redan från början.

Vilken verksamhet det handlar om vill företagaren inte säga.

- Vi tror fortfarande på vår idé, vet att det är något som skulle behövas i vår kommun och det skulle skapa arbetstillfällen. Banken är ju med på tåget och är fortsatt intresserade, om vi hittar rätt lokal i och utanför centralorten Vimmerby.

Är Gullringshus fortfarande intressant, om ägaren skulle ändra sig?

- Nej. Men byggnaden och läget är fantastiskt och det är synd att man inte vill ta vara på möjligheterna. Det har ju presenterats fler bra idéer, så det finns alternativ till rivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om