BGS ansöker om nytt tillstånd för bergtäkt

Avslaget i Mark och Miljööverdomstolen får inte BGS att ge upp. En ny reviderad ansökan ska skickas in för att en ny täkt ska etableras.

Den nuvarande Alstatäkten ska fasas ut och därför måste BGS  etablera en ny bergtäkt i närheten för att kunna försörja behovet av bergmaterial.

Den nuvarande Alstatäkten ska fasas ut och därför måste BGS etablera en ny bergtäkt i närheten för att kunna försörja behovet av bergmaterial.

Foto: Jan-Christer Persson/arkiv

Vimmerby2021-07-09 18:00

BGS (Berg, Grus och Sand Småland) fick avslag i Mark och Miljööverdomstolen på sin ansökan om etableringen av en bergtäkt i Vasketorp mellan Vimmerby och Frödinge. Nu planerar de att justera ansökan och skicka in en ny. 

– Vi kommer revidera ansökan men jag kan inte gå in på några detaljer om det. Tyvärr har det blivit så att det är knöliga processer med täkter, alla vill ha bra vägar, vatten, ledningar, avlopp, el och övrig infrastruktur, för att få det krävs det grus och krossmaterial, men ingen vill ha det i närheten av sin bostad, det blir ofta en närboendeproblematik, säger Jonas Jonsson VD BGS Småland. 

För BGS innebär avslaget på ansökan stora kostnader. 

– Det blir kostnader och problem, vi kommer behöva hämta berg från andra täkter och det kan man inte göra hur länge som helst, ett företag måste alltid ha mer inkomster än utgifter. 

BGS Småland förser Vimmerby kommun med material. Exempelvis för den planerade nya beläggningen av vägen utanför och förbi Gullringen.

– Vi kommer se till att det kommer en täkt, det blir påtagligt större kostnader och andra konsekvenser utan en täkt, det finns ett försörjningsbehov och det ska vi lösa på något sätt och det går inte att ta vilket berg som helst, det måste vara ett typ av berg som klarar de sammanhangen. 

– Vasketorp är optimalt för betongindustrin och det ligger bra till eftersom vi har tre betongindustrier här i närheten, säger Robert Johansson, platschef BGS Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!