Biblioteket får en halv miljon kronor

Biblioteket i Vimmerby har beviljats 500 000 kronor till en helt ny lässatsning för de allra yngsta, 0-6-åringarna. ”Det ska bli fantastiskt kul, det går inte att börja med böcker för tidigt”, säger barnbibliotekarie Petronella Winbladh.

"Vi hoppas att fler småbarnsföräldrar upptäcker biblioteket som en naturlig mötesplats".

"Vi hoppas att fler småbarnsföräldrar upptäcker biblioteket som en naturlig mötesplats".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-17 06:00

Nya projektet "Läslust för barn" riktar sig till alla barn i förskoleåldern. Förste bibliotekarie Annika Brantemo och barn- och ungdomsbibliotekarie Petronella Winbladh är fortfarande euforiska över beskedet att Statens kulturråd beviljat projektet en halv miljon kronor.

– Vi fick mest i Kalmar län och först trodde vi inte riktigt det var sant. Vi har redan en väl utbyggd barnverksamhet, men kände att det här var något vi ville lägga mer tid på, och nu får vi verkligen möjligheten.

En projektledare ska anställas under ett år. Drygt 20 personer har sökt jobbet.

– Det kommer att ges stort utrymme för kreativa lösningar, naturligtvis i nära samarbete med oss, men vi sätter ingen färdig manual i händerna på den som ska driva det här arbetet.

Genom bokprat, träffar och ännu inte kläckta idéer i samverkan med pedagoger i förskolan, BVC och föräldrar ska man förhoppningsvis se en växande skara bokslukare, redan som bebisar.

– Tanken är att det här ska komma alla barn till del, oavsett vilket språk man har hemma och oavsett om man bor i Vimmerby eller på landsbygden och i kransorterna, säger Annika Brantemo.

Målgruppen är den viktigaste tänkbara, tycker de taggade bibliotekarierna. Den som inte tidigt kommer i kontakt med böcker slukas lätt av annat.

– Den digitala utvecklingen kan vi inte stoppa och barn lär sig hantera mobiler, plattor och paddor redan som små. Men det är jätteviktigt att inte glömma böckerna, det finns ingenting som kan ersätta känslan av att sitta och bläddra i en bok, säger Petronella Winbladh.

Båda är måna om att läsprojektet ska vara lustbetonat.

– I förlängningen handlar det om att få ett språk och en läsförståelse som är en förutsättning för att man ska bli en del av vårt demokratiska samhälle. Men för att det ska bli bra måste det vara roligt. Det ska vara lustfyllt att läsa och dessutom är det ett sätt att erbjuda riktigt små barn en konstnärlig kulturupplevelse. Illustrationerna i småbarnsböcker håller generellt väldigt hög nivå.

Genom läsprojektet hoppas de också att fler småbarnsföräldrar ska upptäcka biblioteket som en naturlig mötesplats. Dörren till sagorummet står alltid öppen.

– En vanlig kommentar när vi har föräldraträffar är ”här har jag inte varit sedan jag var liten” och det är synd, biblioteket är ju allas.

Barn- och ungdomsbibliotekarie Petronella Winbladh och förste bibliotekarie Annika Brantemo är glada över stödet från Statens Kulturråd.
Barn- och ungdomsbibliotekarie Petronella Winbladh och förste bibliotekarie Annika Brantemo är glada över stödet från Statens Kulturråd.
Bibliotekariernas läs-tips

Här några favoriter att komma igång med: Böckerna om Nisse och Nora/ Emelie Andrén och Lisa Moroni (0-2 år), böckerna "Vi går på..."/ Moa Eriksson Sandberg (0-2 år), böckerna om Julia/Eva Eriksson och Lisa Moroni (2-3 år), böckerna om Valdemar/Maria Jönsson (3-4 år), Mamma Mu låtsas och andra böcker om Mamma Mu/Jujja Wieslander (4-6 år), Pudlar och Pommes/Pija Lindenbaum (4-6 år)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!