Biblioteket i Vimmerby får lånegitarr av Stim

Nyfiken på gitarr? Nu kan du låna en på biblioteket både i Vimmerby och i Hultsfred! Gitarrerna är skänkta av Stim och man hoppas genom det här nå nya målgrupper och bidra till återväxten av musiker. "Vi hoppas verkligen att den kommer att användas", säger Eva Carlsson på biblioteket.

"Först och främst tänker vi att det ska vara för barnen men det finns ingen övre åldersgräns. Vi kommer dock att rekommendera den från 9 år eftersom det inte är någon leksak", säger Eva Carlsson om lånegitarren.

"Först och främst tänker vi att det ska vara för barnen men det finns ingen övre åldersgräns. Vi kommer dock att rekommendera den från 9 år eftersom det inte är någon leksak", säger Eva Carlsson om lånegitarren.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-02-06 18:00

Förra hösten firade medlemsorganisationen Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) 100 år och för att uppmärksamma det har man delat ut 181 gitarrer till bibliotek runt om i Sverige. Ett av instrumenten gick till biblioteket i Vimmerby och snart kan alla med ett lånekort gratis låna hem den.

– Gitarren kom i fredags och vi är väldigt glada för det, säger Eva Carlsson på biblioteket.

Planen är att gitarren ska bli tillgänglig för utlån om ett par veckor och att man ska ha möjlighet att låna den i en månad åt gången.

– Har man aldrig spelat innan men är nyfiken på det är det en möjlighet att prova innan man köper en egen. Vi hoppas verkligen att den kommer att användas. Först och främst tänker vi att det ska vara för barnen men det finns ingen övre åldersgräns. Vi kommer dock att rekommendera den från nio år eftersom det inte är någon leksak, säger Eva Carlsson.

undefined
Från och med snart kan du låna en gitarr på biblioteket i Vimmerby. Samma möjlighet finns även i Hultsfred.
undefined
Eva Carlsson och hennes kollegor på biblioteket hoppas att många kommer att vilja låna instrumentet.

Målet är att alla, oavsett förutsättningar, ska kunna prova ett musikinstrument. 

"På så sätt kan vi nå ut till nya målgrupper, bidra till återväxten av nästa generations musikskapare och stärka och bredda svenskt musikliv inför de nästa 100 åren. En investering i framtidens musik, helt enkelt", skriver Stim i ett pressmeddelande. 

Andra orter i Kalmar län vars bibliotek också tagit emot gitarrer är Hultsfred, Västervik, Mönsterås, Mörbylånga, och Nybro.

undefined
Eva Carlsson sätter ett Stim-klistermärke på lånegitarren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!