Biblioteksfilialer och ishallen hotas av sparkrav

Biblioteken i Storebro och Södra Vi hotas av nedläggningen. De är fortfarande kultur- och fritidsnämnden första alternativ om nämnden tvingas spara två procent. Än så länge har inte budgetberedningen reagerat mot förslaget att stänga filialerna.

Vimmerby2008-04-15 06:28

- Vi har inte mött någon reaktion från kommunstyrelsen, men de närmaste veckorna blir avgörande, säger Annika Carlson, m, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Vår tidning avslöjade för flera veckor sedan att de båda filialerna hänger löst. Det är en följd av att alla nämnder ska redovisa konsekvenserna av en nedskärning av budgeten för 2009 med två procent. För kultur- och fritidsnämnden innebär det att 510 000 kronor ska sparas in någonstans.
Högst motvilligt har nämnden lagt fram biblioteksfilialerna som det första alternativet.
Filialerna har öppet tre dagar i veckan och servar både skolorna och allmänheten med böcker. Utlåningen ligger stabilt runt 7 800 i Storebro och 8 700 i Södra Vi.
I sammanställningen till kommunstyrelsen lyfter nämnden fram flera fördelar med de båda hotade verksamheterna. Bland annat att det finns datorer för allmänhetens bruk på biblioteksfilialerna och invånarna i de mindre orterna slipper att åka till Vimmerby för att få tillgång till böcker och andra medier.
Där markeras också bibliotekens roll so mötesplats.
- I Södra Vi pågår nästan alltid utställningar av lokala hantverkare och konstnärer, och i Storebro finns Storebrorummet med material om ortens historia, skriver nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om