Besparingar i kulturskolan och på biblioteken utreds

Matsalar och biblioteksfilialer kan komma att stängas. Kommunstyrelsen ska även utreda vad det innebär att dra ner på ambitionen inom näringslivsarbetet och kulturskolan.

Helen Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande Vimmerby.

Helen Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-06-20 17:32

Det är några av de inriktningar som kommunstyrelses arbetsutskott har pekat ut som tänkbara åtgärder på tisdagens sammanträde.

– Om vi skulle genomföra alla de förslag vi nu utreder och konsekvensbeskriver skulle det kanske kunna ge en effekt på åtta-nio miljoner kronor, men än så länge är det inga beslut att genomföra besparingarna. De besluten tas efter sommaren när vi fått konsekvensbeskrivningarna, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) kort efter att sammanträdet i arbetsutskottet avslutats.

Kommunstyrelsens senaste prognos pekar på ett underskott på elva miljoner kronor igår. För att komma åt det har arbetsskottet valt ut flera åtgärder som nu ska konsekvensbeskrivas. 

På den listan finns att stänga en eller flera öppna matsalar, att slå samman kök att sänka ambitionsnivån inom gatuverksamheten. Det beräknas tillsammans kunna ge en effekt på 2,5 miljon kronor. Samtidigt tänker man sig också att öka uttaget ur kommunens skogar motsvarande 1,5 miljon kronor över två år.

Inom den administrativa delen ska följderna av en stängning av biblioteksfilialerna i Södra Vi och Storebro utredas. Det gäller också museet Näktergalen i Vimmerby, men där handlar det inte om en stängning, utan minskad ambitionsnivå. 

Minskad ambitionsnivå ses också över inom administration och kommunikationsenheten.

Inom utvecklingsavdelningen vill politikerna se konsekvensen av en minskning med 700 000 på näringslivsarbetet och en halv miljon på kulturskolan. I det fallet kan en taxehöjning också bli aktuell för att öka intäkterna istället för minskade kostnader.

 Utöver det pausas också rekryteringen av en hållbarhetsstrateg. Det motsvarar en effekt på cirka 800 000 kronor.

 – Vi har försökt att hitta sånt som inte tar alltför hårt. Sen får vi se vilket vi kommer att behöva verkställa, och vi undviker också så gott det bara går att särskilt barn och ungdomar berörs, säger Helen Nilsson.

Parallellt med de konsekvensanalyser kommunstyrelsen beställt pågår de utredningar av strukturen för förskolor och grundskolor och följderna av en nedläggning av Campus som barn- och utbildningsnämnden beställt som en del i att pressa ner sitt underskott på cirka 13 miljoner.

Socialnämnden har sin handlingsplan för att komma åt ett underskott på i runda tal 20 miljoner kronor som prognosen pekar på i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!