BILDEXTRA: Lokala cirkusaffischer från förr

Just nu arbetar Carina Näsström med att digitalisera de gamla cirkusaffischer som Cirkusakademien har samlat och sparat genom åren.

För att inte riskera att förstöra affischerna har Carina handskar på sig när hon hanterar dem. Ju äldre de är desto skörare blir pappret.

För att inte riskera att förstöra affischerna har Carina handskar på sig när hon hanterar dem. Ju äldre de är desto skörare blir pappret.

Foto: Anna Persdotter

Vimmerby2020-11-15 10:00

En del av de riktigt gamla affischerna är i så dåligt skick att det var i sista minuten som projektet inleddes, berättar hon.

– De flesta har legat i en källare i Cirkusakademiens lokaler i Bromma och en del affischer är snart bortom all räddning. Så här kommer de se ut allihop om inget görs snart, säger Carina.

Cirkusakademien är en sammanslutning som bildades 1973 för att verka för cirkuskonstens bevarande i Sverige, men ingen av de 48 ledamöterna får ha någon yrkesmässig anknytning till cirkusvärlden.

Carinas man Janne är engagerad i föreningen och berättar att de länge velat digitalisera de gamla affischerna. Ett försök gjordes, men resurserna räckte inte till.

– Samlingar av det här slaget är en del av vårt gemensamma minne, vår historia. Det är viktigt att bevara, säger han.

undefined
Så här ser det ut när Carina Näsström arbetar. När hon fotograferar av affischerna måste de sitta precis rakt och kameran måste stå plant och vara placerad exakt mitt för motivet för att inte ska bli skevt någonstans.

Eftersom det inte fanns möjlighet att ordna en fotostudio i Bromma kom Janne med förslaget att arbetet skulle kunna göras i hans kontor i Fårhult.

Sammanlagt är det över 3 000 affischer som ska fotograferas och förutom de som sparats i Bromma kommer ett tusental från Sveriges Cirkusmuseum i Ingelsträde utanför Höganäs i Skåne.

Sedan tillkommer ytterligare omkring 3 000 affischer som finns hos samlare och cirkusfolk. Där kommer Carina behöva åka ut till dem för att fota, berättar hon, eftersom de inte gärna släpper affischerna ifrån sig.

– Och det är inte enbart cirkusar, utan alla typer av evenemang där cirkusfolk har framträtt. Här finns till exempel en från Westerviks nya arbetarförening 1893, säger hon.

undefined
Västervik folkets park 1950.

Bland de några hundra som hon hunnit gå igenom sedan hon började i september finns flera från trakten, både Västervik, Vimmerby, Hultsfred och Järnforsen. Värt att notera är att affischerna i flera fall dessutom är tryckta av C O Ekblads, tryckeriet som Västerviks-Tidningen var en del av, respektive Vimmerby Tidnings tryckeri.

– Det är de riktigt gamla som är roligast. Det är spännande att sitta och läsa på gamla affischer. Och de är riktigt vackra de här gamla, säger Carina Näsström.

Just nu går arbetet ut på att fotografera och spara så många som möjligt. Senare är akademiens förhoppning att kunna lägga ut en sökbar databas på internet. Den som letar efter något specifikt ska då kunna söka på plats eller artister och få fram de relevanta affischerna. Men så långt sträcker sig inte projektet än så länge, eftersom pengarna betalas ut för ett år i taget.

undefined
Folkparken i Hultsfred. Midsommarfest 1948.
undefined
Emåparken i Järnforsen 1944.
undefined
Vimmerby, tivoliplatsen vid järnvägsstationen. Inget årtal.
undefined
Vimmerby, Revy-Cabaré 1943.
undefined
Västerviks arbetareförening 1893.
undefined
Västervik folkets park 1948.
Det är tusentals affischer som ska digitaliseras under det här året som Carina har uppdraget och än så länge har hon bara börjat.
Det är tusentals affischer som ska digitaliseras under det här året som Carina har uppdraget och än så länge har hon bara börjat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!