BILDEXTRA: Massor av rök utan eld när räddningstjänsten trimmar sina insatser

Samtliga styrkor i räddningstjänsten i Vimmerby kommun har genomfört övning i rökdykning på Ceosvallen. Sist ut var styrkorna från Rumskulla och Tuna och vår tidning var med och dokumenterade övningen.

Med hjälp av en stor fläkt vädras lokalen ur från rök.

Med hjälp av en stor fläkt vädras lokalen ur från rök.

Foto:

Vimmerby2016-10-05 11:00

Roger Carlsson och Håkan Westerback var ledare för övningen som är en av de obligatoriska som alla brandmän måste genomföra varje år för att öva på rutinerna vid rökdykning.

– Vi är väldigt tacksamma för att få tillgång till Vimmerby IF:s gamla klubblokal på Ceosvallen. Den lämpar sig perfekt för övning i kallrök, säger Håkan Westerback.

Scenariot i övningen var att Räddningstjänsten larmas till en brand i lokalen där tre rökdykare skickas in för att först släcka, sedan söka igenom lokalen efter eventuella personer och till sist vädra ut röken.

Styrkan från Rumskulla som vår tidning följde arbetade metodiskt och fann fem dockor i lokalen som fördes i säkerhet. Till sist användes en rejäl fläkt som på ett effektivt sätt vädrade ur lokalen från rök.

– Fläkten är ett väldigt bra hjälpmedel i en sådan här situation. Den ställs i ena änden av byggnaden och ser till att röken pressas ut när man öppnar ett fönster i andra änden av lokalen, säger Håkan Westerback.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om