Bilister riskerar begå jaktbrott

Sedan 2010 är det ett brott att inte "skyndsamt" anmäla en trafikolycka med vilt till polisen. Men trots att lagen funnits i ett par år råder fortfarande okunnighet och antalet jaktbrott ökar.

En gång i kvarten inträffar det en viltolycka. Kalmar län är ett av de värsta drabbade. Det är viktigt att anmäla olycka direkt till 112.

En gång i kvarten inträffar det en viltolycka. Kalmar län är ett av de värsta drabbade. Det är viktigt att anmäla olycka direkt till 112.

Foto:

Vimmerby2014-04-04 06:32


- Det kan ge dryga böter, säger Håkan Karlsson, teamchef vid polisen.
En vanlig missuppfattning är också att man ska ringa på polisens nummer 11414. Det ska man inte.
- Man ska ringa SOS Alarm 112 och inget annat.
En gång i kvarten inträffar en viltolycka. Kalmar län är ett av de mer viltolycksdrabbade i landet. Men vad är det man ska tänka på när man sitter där i bilen, sannolikt lite skakad?
Har du kört på björn, varg, järv, lodjur, älg, dov- eller kronhjort, vildsvin, mufflonfår, rådjur, utter eller örn - ska olyckan anmälas skyndsamt. Vad är då skyndsamt?

Dagen efter duger inte
- Det finns inget exakt uttalat. Naturligtvis kan det hända en olycka när man inte har mobil med sig, eller det inte finns täckning. Men vi pratar om minuter och timmar. Det duger inte att anmäla dagen efter, säger Håkan Karlsson, teamchef vid polisen i Vimmerby.
Att personer fälls för jaktbrott efter att ha struntat i, eller väntat med, att anmäla trafikolyckor med vilt är inte alls ovanligt. Något som kan resultera i dryga böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om