Bilköpare blev lurad – åkte 45 mil helt i onödan

Bilköparen swishade cirka 7 000 kronor i förskott och åkte den långa vägen till Vimmerby för att hämta sitt nya fordon. Problemet? Den aktuella bilen var inte till salu.

Den lurade bilköparen betalade 6900 kronor.

Den lurade bilköparen betalade 6900 kronor.

Foto: Montage: TT, Emil Lundberg/arkiv

Vimmerby2022-06-21 09:52

Det var i söndags som ett par från Blekinge åkte till Vimmerby för att slutföra bilaffären. Köparen och säljaren hade kommit överens om en köpesumma på 69 000 kronor och tio procent, det vill säga 6 900 kronor, hade betalats i förskott.

Men när paret kom fram till Ringvägen förstod de att allting var en bluff.

– De som bodde på den aktuella adressen hade inte lagt ut bilen till försäljning. Istället var det ett bedrägeri, där en okänd person lurade köparen att han bodde i Vimmerby. Tyvärr är det inte helt ovanligt att vi får in den här typen av anmälningar, säger Ulf Gollungberg vid polisen.  

Hur kan man undvika att bli lurad?

– Det är jättesvårt att skydda sig mot det här, när någon utnyttjar en annan persons identitet. Men ett generellt tips är att inte betala något i förskott. Det är bättre och säkrare att betala hela summan på plats, efter att man har kollat på bilen. Det gäller även vid andra köp som görs över internet där man kommer överens med en okänd person.  

Söndagens händelse rubriceras som bedrägeri och olovlig identitetsanvändning.  

I våras var det ett liknande fall i Vimmerby – där bilköparen åkte tåg ända från Umeå. Den gången betalades det en handpenning på 5 000 kronor. Därefter gick säljaren upp i rök och den lurade köparen fick sätta sig på tåget igen. Totalt blev det en resa på drygt 180 mil.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!