Billigare fiber på landsbygden

Anslutningsavgifterna till det kommunala fibernätet ändras. I Vimmerby och de övriga tätorterna ligger avgiften kvar på 15 000 kronor. På landsbygden sänks anslutningsavgiften till 5 000 kronor.

Vimmerby2013-06-20 06:25

Det är en följd av kommunfullmäktiges tillägg i beslutet som innebar att byalagen och IT-sam skulle ta fram alternativa förslag kring finansiering av fiberanslutningarna.
- Vi gör bedömingen att det här innebär ungefär samma totalkostnad för en anslutning i slutänden, eftersom det är betydligt billigare att gräva för villaägarna i tätorten än vad det är för de boende på landsbygden, motiverar kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, det förslag som kommunstyrelsen står enig bakom.
Enligt beräkningar som det kompletterande förslaget bygger på kostar grävningen på landsbygden runt 15 000 kronor. Med en anslutningsavgift på 5 000 betyder det en total kostnad på cirka 20 000 kronor.

"Gå ihop"
Det är ungefär vid den prisnivån man bedömer att smärtgränsen går för fastighetsägarnas intresse för att investera i fiber.
I stan och de andra tätorterna blir anslutningsavgiften 15 000, men i det fallet uppskattas grävingen hamna på runt 3 000 kronor.
- Även i staden och tätorterna kan ju villakvarter gå ihop och hyra en grävare och kanske gräva på baksidan av fastigheterna, då slipper man riva upp asfalt och sådant. Men i många fall finns ju redan rör som Vemab lagt ner, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om