Biografen visar Matz Eklunds filmer – vill locka fler besökare

Det är tuffa tider i biobranschen. Under våren och sommaren kommer biografen i Vimmerby visa flera produktioner av lokala filmskaparen Matz Eklund. På det sättet vill man att Vimmerbyborna ska få upp ögonen för både bion och Eklunds filmer. "Det blir exklusivt, så de borde passa på", säger Ellinor Knutsson på Vimmerby Bio.

Ellinor Knutsson på Vimmerby Bio och lokala filmskaparen Matz Eklund har inlett ett samarbete. Under våren och sommaren kommer biografen visa flera av Eklunds produktioner.

Ellinor Knutsson på Vimmerby Bio och lokala filmskaparen Matz Eklund har inlett ett samarbete. Under våren och sommaren kommer biografen visa flera av Eklunds produktioner.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-05-15 20:00

Det är ett strålande vårväder när Vimmerby Tidning möter Ellinor Knutsson och Matz Eklund utanför biografen.

På ytterväggen ut mot Sevedegatan syns en filmposter med "Motortjejer" i stor text, som är en av många uppskattade dokumentärfilmer Eklund gjort.

Filmen sändes på SVT i augusti förra året. Nu kommer Vimmerbyborna kunna se den, och flera andra av hans filmer, på biografen i Vimmerby.

– På fredag visar vi "Motortjejer" och det kommer bli startskottet. Den kommer visas både fredag och lördag, berättar Ellinor.

Hur är upplägget i övrigt med den här satsningen?

– Det är inte exakt spikat än, men vi har väl pratat om att visa fyra-fem av dina filmer, säger Ellinor och vänder blicken mot Matz.

– Vi testar att köra mina produktioner här under våren och sommaren. Det kommer inte bara vara gamla filmer. Jag har två som inte har gått någonstans som varit vilande, men som nu är färdiga och kommer visas. Det är två intressanta och annorlunda projekt, svarar Matz som avslöjar filmernas teman.

En av filmerna heter "I´m Black" och handlar om slavar i Afrika.

– Det kanske kan tyckas som ett jättekonstigt tema för mig. Men jag har följt en afrikansk man som bor i Sverige. Och vi har även filmat i landet som han kommer ifrån, i Västafrika. Vi har bevis för hur det går till när "ljusa svarta", som kallas morer, tar barnen från de "svarta svarta", för de anses än idag på 2000-talet inte ha något värde.

– Han berättar öppet om det här och vi har pratat med kvinnor i landet, och de stärker den här berättelsen om hur de tar barn och utnyttjar de på olika sätt. Slaveri helt enkelt.

undefined
"Om man kommer och besöker oss framöver visar man sitt stöd till både oss och Matz", säger Ellinor Knutsson.

"Att vara unik" är namnet på den andra filmen. Matz Eklund har under några år följt två ungdomar med autism på en skola i Katrineholm.

– Man får följa deras berättelse om hur det är att vara autistisk, och mobbningen som de drabbats av. Det är också en känslig film. Autism finns överallt, men det pratas inte särskilt mycket om det mer än i specialprogram.

Hur kom ni på idén?

– Det var nog efter att vi visat "Skärgårdsliv". Då kände vi att det är jättekul med någon lokal som jobbar med film och vi ville satsa vidare på det. Sen hörde Matz av sig och sa att han hade fler filmer som vi kunde använda. Det tyckte vi lät toppen, berättar Ellinor.

– Och det är ju så nu i biobranschen överlag... Det kanske inte går så bra i dessa tider, då kan det vara värt att testa olika grepp. Och då är det bra att jag finns i närheten, haha, säger Matz.

Hur mår biografen i Vimmerby?

– Vi håller oss flytande, men det behöver bli bättre. Överlag i hela bio-Sverige har besökssiffrorna inte kommit upp igen sen Covid, och sen har det varit lågkonjunktur på det. Fler människor behöver gå på bio om det ska hålla i längden, säger Ellinor som också berättar att det går att ha privata visningar utöver "vanliga" besök.

Skådespelarstrejken i Hollywood som pågick i flera månader förra året har också påverkat branschen.

– Alla produktioner som skulle kommit ut i år kommer först 2025, säger Matz och tar upp beteendemönster i samhället och hushållsekonomin som faktorer:

– En sån som jag kanske ser fem filmer i veckan, men hur jäkla ofta går jag på bio? Det är ju jättedumt. Jag vet inte vad som gör att man drar sig lite för det. Det kan nog vara så att många också har det tufft ekonomiskt, man köper sånt som mat och trappar ned på annat.

Kommer trenden att vända?

– Det måste vi tro. Vi vill satsa och rusta upp ännu mer än det vi redan gjort. Vi har renoverat "terrassen" och ljudbyte väntas. Vi hoppas det ska locka folk. Det är dyra investeringar. Men det blir också som en ond cirkel, för vi måste få in pengar för att kunna göra liknande investeringar, säger Ellinor och betonar att bion välkomnar åsikter från besökarna.

Borde Vimmerbyborna skärpa till sig lite när det kommer till biobesök?

– Vill man ha kvar bion så måste man gå. Jag tänker också att det är kul när det går bra för lokala aktörer. Om man kommer och tittar framöver visar man sitt stöd till både oss och Matz.

– Det är så mysigt i småstäder med såna här mindre biografer. Det är kultur på riktigt, och det vore så tråkigt om det försvann, säger Matz.

Hur många besökare hoppas ni på?

– Man hoppas alltid på fullsatt, säger Ellinor innan Matz lägger till:

– Ja, och kö ända upp till torget!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om