Bisafari – en chans att komma nära

Skogens Honungscafé ligger i Flohults gamla lanthandel utanför Tuna. Där anordnar Lars Johansson Bisafari. Här får man chansen att komma nära bina och förstå samspelet i naturen.

Bisamhällets drottning.

Bisamhällets drottning.

Foto: Viktor Merell

Vimmerby2016-07-11 07:00

Väl framme vid Flohults gamla lanthandel är det lugnt, tyst och fridfullt. Det enda som låter är bin som surrar.
Det började med att Lars fick ärva en biodling av sin farfar. Intresset för bin fanns redan innan men det växte mer och mer.

Hembakat

Lars mamma drev Flohults lanthandel. Senare fick Lars idén att kombinera biodlingen med ett café. I caféet bakas allt från grunden, endast sötat med honung. Lars berättar att han gör egen honungsglass som säljs i caféet.

– Tack vare honungen blir glassen väldigt god. Honungen gör glassen väldigt smidig och fin.

Innanför entrén på caféet är ett vardagsrum. Där går det utmärkt att avnjuta en kopp kaffe. Här är det gammal inredning som gäller. Lars berättar att alla möbler kommer från lanthandeln och har tillhört hans mormor och morfar. Glasen och skålarna är från omsmälta honungsburkar, som vissa kunder lämnar in för att återvinna.

– Jag letar alltid efter det speciella. Speciella saker med bra kvalité, så det ska vara värt att besöka oss.

Klappar bin

Inne i caféet finns en inglasad bikupa. Det är här Bisafarit börjar, genom att Lars berättar hur en bikupa är uppbyggd och hur den fungerar. Ett perfekt tillfälle att lära sig hur ett bisamhälle är uppbyggt. Vi går ut ur huset och tittar på slangen som bina använder för att ta sig in i den inglasade kupan. Här är det många bin i rörelse och det surrar ordentligt, det dröjer inte länge innan Lars klappar några bin.

– Bin är väldigt snälla. De flesta bisamhällena är snälla, vissa kan vara mer aggressiva. Här är bina enbart fokuserade på att arbeta och samla nektar.

Utanför huset finns en stor trädgård med många blommor. Lars berättar att den är skapad för att gynna bina, både hans egna och de vilda. Det är över 40 olika växter som ska blomma mellan april-oktober. Också här går det bra att avnjuta en kopp kaffe med en god kaka. Trots att det är många bin i rörelse är det ingen som blivit stungen.

– Det surrar väldigt mycket och är många bin här. Trots det är det aldrig någon som blivit stungen, även här är bina fullt fokuserade på att samla nektar.

Nästa del i rundvandringen är att ta på sig skyddskläder och gå vidare till bikuporna. Här börjar Lars med att tända rökpusten. Han berättar att den lurar bina att det är skogsbrand. Bina blir lugnare och mindre angelägna att försvara samhället. Lars har flera bisamhällen och varje bisamhälle består av en drottning tillsammans med cirka 80 000 bin.

Honungsprövning

Sista delen på rundvandringen avslutas inomhus i caféet med en honungsprövning. Lars arbetar med sorthonung, beroende på vilken nektar bina samlar in blir det varierande smak på honungen.

I år finns det sex olika smaker, Högsommar, Ljung, Lind, Blad, Maskros och Bärblom.

– Smaken och konsistensen varierar. Det är rätt logiskt eftersom blommorna doftar såpass olika. Min favoritsmak är maskros, berättar Lars.

Lars Johansson visar upp ett bisamhälle.
Lars Johansson visar upp ett bisamhälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om