Biskopen pÄ rundresa i Vimmerbytraken

I gÄr kvÀll anlÀnde Martin Modéus, Linköpings stifts 67:e biskop, till Vimmerby. HÀr vÀntar en visitationsresa i pastoratet, som strÀcker sig fram till söndagens avslutande visitationsmÀssa och avslutande tal i Tuna kyrka.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2016-10-07 12:00

– Syftet med visitationsresan Ă€r att trĂ€ffa mĂ€nniskor. MĂ„nga mĂ€nniskor – och i lite olika konstellationer. Jag har ambitionen att trĂ€ffa sĂ„ mĂ„nga som möjligt och frĂ„n sĂ„ mĂ„nga olika sammanhang som möjligt. Och gĂ€rna samma mĂ€nniskor i olika konstellationer, berĂ€ttar biskop Martin ModĂ©us efter att just ha anlĂ€nt till torsdagens vĂ€lbesökta festkvĂ€ll i församlingshemmet i Vimmerby.

– Min grundlĂ€ggande ambition Ă€r att nĂ€r jag Ă„ker hĂ€rifrĂ„n ska alla som ville prata och berĂ€tta nĂ„gonting haft möjlighet att göra det.

Hur viktig Àr en sÄdan hÀr visitationsresa för din skull, för att utveckla dig sjÀlv, dina arbetssÀtt och stiftet i stort?

– Jag tror att det Ă€r viktigt bĂ„de för stiftet och för mig. En av biskopens grundlĂ€ggande uppgifter Ă€r att vara pontifex (gamla latinska ordet för brobyggare) – den som hĂ„ller samman sammanhangen, den som gör att de lokala erfarenheterna blir tillgĂ€ngliga pĂ„ den regionala nivĂ„n och som sedan kan ge det tillbaka pĂ„ andra lokala stĂ€llen, berĂ€ttar biskopen.

– Det handlar om att hĂ„lla samman relationer mellan det regionala stiftet och den nationella kyrkan, men ocksĂ„ med den internationella kyrkan – för det Ă€r en vĂ€ldigt viktig del av kyrkans identitet, att vara en internationell rörelse. Vi har vĂ€nstift, vi Ă„ker och hĂ€lsar pĂ„ varandra och hĂ€mtar inspiration – vi skrattar tillsammans, vi grĂ„ter tillsammans och vi ber för varandra.

Hur stor del av ditt jobb Àr uppsökande verksamhet pÄ det hÀr sÀttet?

– Den formella visitationen brukar vara tvĂ„ gĂ„nger per termin, men sedan Ă€r jag ute nĂ€r kyrkor invigs, nĂ€r kyrkoherdar vĂ€lkomnas, jag Ă€r ofta ute och har föredrag eller trĂ€ffar grupper, just för att höra de mĂ„nga rösterna.

Vad kÀnner du till om trakten och vad ser du fram emot under dagarna i Vimmerby?

Återigen – de personliga mötena, det vackra smĂ„lĂ€ndska landskapet, de fina kyrkorna och goda samtal – utmanande och fördjupande pĂ„ olika sĂ€tt.

Det lÄter som ett ganska kul jobb.

– Jaaaa, det Ă€r ett jĂ€tteroligt jobb. En fantastisk förmĂ„n, skrattar biskopen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om