Björkbacken miljonsatsar på utbyggnad i två våningar

Björkbackens karaktärshotell växer och planerar nu en utbyggnad i mångmiljonklassen för att få utrymmena att räcka till för både personal och gäster. "Mitt mål är att kunna bygga utan lån", säger ägaren Micael Glennfalk.

För två år sedan tog Anneli Rimås över som vd på Björkbacken efter företagets grundare Micael Glennfalk.

För två år sedan tog Anneli Rimås över som vd på Björkbacken efter företagets grundare Micael Glennfalk.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-03-21 17:30

Björkbacken är i digert behov av större personalutrymmen och för att lösa problemen ska man bygga ut en sidobyggnad från den bakre delen av fastigheten, mot parkeringen. Betongplattan är redan gjuten och på plats. Vd:n Anneli Rimås vill i nuläget inte berätta mer om planerna utan hänvisar till ägaren Micael Glennfalk. 

– På våningsplan ett blir det omklädningsrum för dam och herr, samt ett varuintag och ett vaktmästarrum. På våning två blir det ett antal kontor och en liten matsal för anställda. Det är helt och hållet för personalen. Jag har ingen ritning framför mig nu men jag tror att vi pratar om ungefär 100 kvadratmeter per våningsplan, säger han till Vimmerby Tidning.

Ägaren berättar att anledningen till satsningen är att man med tiden blivit trångbodda i takt med att den fasta personalen ökat.

– Vi är tre receptionister och har öppet sju dagar i veckan nu, men framförallt blir det trångt när vi går upp till 90 anställda under juni, juli och augusti. Idag sitter vi med kontor i mer eller mindre förrådsutrymmen utan fönster. Vi har varit tvungna att använda alla utrymmen vi har, säger Micael Glennfalk. 

undefined
Micael Glennfalk äger Björkbackens karaktärshotell i Vimmerby.

Tidigare har man också haft kontor i vandrarhemsdelen och flyttat emellan men där gör man nu om till vandrarhem med sju rum året om, istället för bara på sommaren. Ansökan om bygglov lämnades in på onsdagen och ägaren hoppas att börja bygga den 1 september i år. 

– Vi försöker få tre våningar men detaljplanen medger bara två, nu är det ute på remiss. Höjden spelar ingen roll så länge det bara är två våningar men vi vill bygga ända upp mot taket på hotellet för att det ska bli bra designmässigt. Vi har ritat in tre våningar men tänker bara använda två på det här bygglovet i alla fall, den tredje får vi se som en framtida expansion i så fall. Det här året ska vi göra skalet och taket och sen det invändiga 2025, säger Micael Glennfalk. 

undefined
Ritningen visar hur utbyggnaden (till höger ui bild) är tänkt att se ut.

Ägaren vill inte avslöja exakt vad satsningen kostar, men klart är att det rör sig om en investering i mångmiljonklassen. Förhoppningen är att klara hela utbyggnaden på tre budgetår.

– Jag vet inte exakt vad det kommer att kosta men mitt mål är att kunna bygga utan lån, med vårt eget kapital. Medarbetarna är tålmodiga men det är klart att det skulle gå snabbare om vi kan få ner räntan och kanske låna en mindre summa, säger han.

undefined
Björkbacken växer och personalen får inte plats i lokalerna. Därför satsar man nu på en minst två våningar hög utbyggnad vigd åt nya personalutrymmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!