Bladlössen är på framfart – Så får du bort dem

I år ska det vara ett riktigt bladlusår. "Det gäller att främja de djur som äter lössen" säger Vimmerbybon Linda Ogebrink.

"Jag använder aldrig gifter eller bekämpningsmedel. Är det mycket bladlöss kan jag ta en plasthandske och vattenslang eller spruta och försöka spola bort dem. Ibland använder jag såpavatten.", säger Linda Ogebrink.

"Jag använder aldrig gifter eller bekämpningsmedel. Är det mycket bladlöss kan jag ta en plasthandske och vattenslang eller spruta och försöka spola bort dem. Ibland använder jag såpavatten.", säger Linda Ogebrink.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-07-13 08:00

Bladlössen är på framfart. Enligt jordbruksverket är bladlössen en av de insektsgrupper som kan fortplanta sig snabbast. Ett bestånd kan tiodubblas på en sexdagarsperiod.

– Löss förökar sig nästan explosionsartat eftersom de kan föda en nymf utan befruktning. När det är varmt men fortfarande finns fukt så sker detta mycket snabbare. Så därför kan det vara att det syns mycket bladlöss nu, menar Astrid Laursen på Jordbruksverket. 

 Men det finns sätt att stoppa dem. Linda Ogebrink odlar bland annat grönsaker och snittblommor i Göljeryd utanför Vimmerby. 

– Jag har inte så jättemycket löss själv men jag hör av andra att det är mycket i år. Speciellt på prydnadsbuskar och träd. Det är många som undrar hur de ska göra för att bli av med dem. Själv tror jag inte på bekämpningsmedel eftersom de kan slå ut djur som jag vill ha i trädgården. Istället tror jag på att gynna de arter som livnär sig på bladlöss. 

undefined
Några kilometer utanför Vimmerby ligger Göljeryd. Här har Linda Ogebrink sedan 2020 anordnat andelsodling och har nyligen börjat med snittblommor för självplock.

I trädgården tänker Linda ständigt på kretslopp och odlar för att gynna många olika arter av insekter. 

– Jag odlar i samspel med naturen och försöker hela tiden tänka cirkulärt. Har jag till exempel mycket myggor så tänker jag på att sätta upp fågelholkar och fladdermusholkar. Jag tänker att det är viktigt att man främjar miljöer för de djur som man vill ha. Så för lössens skull är det viktigt att främja nyckelpigor, sländor, parasitsteklar och larver av guldögonsländor. Även getingar äter lössen. Har man inte så mycket sådana insekter kan man faktiskt köpa så kallade nyttodjur och placera ut i trädgården där man har lusangrepp. Larverna kan äta omkring 600 löss under sin livstid. Väldigt coolt.

undefined
Nyckelpigor är en av de insekter som äter bladlöss.

Bladlöss lever av att suga i sig växtsaft. För växten som de föder sig på kan det innebära en minskad tillväxt, ihoprullade blad och estetiska defekter. Angreppen kan göra att växten blir känslig för svampangrepp och vissa arter av bladlöss sprider även virussjukdomar som kan påverka plantor och grödor negativt. Linda Ogebrink tipsar om att det går att beväpna sig med en vattenspruta och själv ta bort insekterna. 

–Jag har några rosbuskar och fruktträd där det varit bladlöss. De sitter då ofta i små kluster på stammen. Är det mycket bladlöss kan jag ta en plasthandske och vattenslang eller spruta och försöka spola bort dem. Ibland använder jag mig av såpavatten som späds ut 1:10. När jag har spolat drar jag sedan med fingrarna för att få bort dem. 

undefined
"Jag tror att det är viktigt att man främjar miljöer för de djur som man vill ha. Till exempel främjar jag miljön för grodorna genom dammen och det tror jag har gjort att jag har så få sniglar." säger Linda Ogebrink.
Det finns många olika arter av bladlöss som livär sig på olika sorters växter. De är vanligast antingen svarta eller gröna men finns i fler färger.
Det finns många olika arter av bladlöss som livär sig på olika sorters växter. De är vanligast antingen svarta eller gröna men finns i fler färger.
Bladlöss

Bladlöss har förmågan att fortplanta sig utan befruktning, via så kallad jungfrufödsel. Honorna skapar då en genetiskt identisk kopia av sig själv vilket gör att populationen kan öka fort. En gurkladlushona lever cirka två veckor och föder fyra till sex ungar per dag. En nyfödd unge blir vuxen inom en vecka vid 20 ºC, snabbare vid högre temperatur. På sex dagar kan mängden bladlöss tiodubblas, vilket hör till toppnoteringarna i insektsvärlden. Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!