Folkskolereformen från 1842 fyller 175 år och den som vill ta en titt på skolmaterial från förr och läsa på om hur skolan har fungerat finns möjligheter till fördjupning i stadshuset.
- Grunden i utställningen är från gamla skolmuseet som förr fanns i Rådhuset, men vi har kompletterat med diverse föremål. Vi tror att utställningen kan väcka både lite nostalgi hos den äldre generationen och aha-upplevelser bland de yngre, säger Gunilla Gustafsson, museiföreståndare på Näktergalen, som står bakom utställningen tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen.
I Vimmerby fanns skolor redan på 1700-talet, men det dröjde några år efter folkskolereformen innan man kan tala om en skolgång för alla.
- Det skedde inte över en natt. Många barn behövdes som arbetskraft hemma och det var ju också kostsamt att skicka sina barn till skolan, det behövdes kläder och skor. Man ska också komma ihåg att det dröjde fram till mitten av 1940-talet innan vi fick allmän skolbespisning. Innan dess kunde de allra fattigaste få mat i skolan, men det var ju också ett sätt där utsattheten blev extra tydlig.