Blandad turistsäsong

Köer till älgparken i Virum. Succé för snickarladan och musikkvällarna på Näs. Men allt bär inte guldkant turistsäsongen 2010. - Vi tappade nästan 34 procent på boendet i juni, säger Lars-Göran Johansson, som driver Vimmerby Camping. Och i Astrid Lindgrens Värld räknar man med ett tapp på 5 procent jämfört med i fjol.

Husmanskost. Det har blivit en stor framgång i Astrid Lindgrens Värld. Men besökarantalet har inte blivit riktigt som förväntat - vd Mikael Ahlerup väntar sig en minskning på fem procent i år.

Husmanskost. Det har blivit en stor framgång i Astrid Lindgrens Värld. Men besökarantalet har inte blivit riktigt som förväntat - vd Mikael Ahlerup väntar sig en minskning på fem procent i år.

Foto:

Vimmerby2010-08-18 06:15


Vi ska inte ta död på sommaren än, men högsäsongen får väl betecknas som över vid det här laget. Hur blev turistsäsongen 2010?
- Det allmänna intrycket är att det varit ganska bra. Vi har inte några siffror, men indikationen vi fått är att hotellen är nöjda och det har gått bra för besöksmålen, säger Ann-Louise Glader på turistbyrån.
Uthyrningen av privatstugor via turistbyrån har dock minskat.
- Det är omkring 15 procent sämre än förra året, då det blev rekord i bokningar. Det är en klar nedgång, men kanske har det skiftat, så att hotellen fått fler gäster istället.
Att många väljer att boka sent märks tydligt på turistbyrån.
- Många bokar över disk eller ringer samma dag som de är på väg till Vimmerby. Det är väldigt mycket sista-minuten-bokningar jämfört med tidigare.

Ett boalternativ som haft en bra sommar är Fredensborgs herrgård utanför Storebro.
- Vi har haft jättebra beläggning och fullt de stora semesterveckorna, vilken vi å andra sidan är lite vana vid att ha. Men det har också varit snäppet bättre under de veckor som normalt sett är lite segare och det är ju bara att glädjas åt, säger ekonomichef Ulrika Jonsson.
Lars-Göran Johansson på Vimmerby Camping tycker att det varit både upp och ner. Det började ner.
- I juni tappade vi närmare 34 procent på boendet. Men det är inte så farligt som det låter när man pratar i siffror - det handlar om tio husvagnar per natt.
Trots den tuffa inledningen tror han på ett bokslut som ligger i närheten av förra årets.
- Juli månad blev lika bra som i fjol och augusti känns bättre, det har hängt i längre i år.

I kommunens stora attraktion Astrid Lindgrens Värld kommer det inte att bli någon rekordsommar.
- Verksamhetsmässigt har vi haft en väldigt bra säsong och vårt matkoncept med husmanskost blev en fantastisk succé. Men besöksmässigt har det varit sämre än förväntat, säger vd Mikael Ahlerup.
Han tror att fotboll och dåligt försommarväder spelat roll.
- Vi vet att stora idrottsevenemang som OS och fotbolls-VM påverkar semestervanorna, och speciellt i kombination med dåligt väder. Och sedan kom plötsligt veckor med 30-gradig värme. Det ville inte riktigt skjuta fart för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om