Blev inkryssad 2014 – nu toppar han SD-listan

2014 blev han inkryssad i kommunfullmäktige, trots att han inte bedrev någon personvalskampanj. I årets val toppar Jimmy Rödin för första gången SD:s kommunlista i Vimmerby.

"Vi står här varje lördag för att visa upp oss för befolkningen", säger Jimmy Rödin (SD) som valde Stora Torget i Vimmerby som plats för intervjun.

"Vi står här varje lördag för att visa upp oss för befolkningen", säger Jimmy Rödin (SD) som valde Stora Torget i Vimmerby som plats för intervjun.

Foto: Jimmy Larsson

Vimmerby2022-09-05 06:00

Vimmerby Tidning intervjuar alla toppnamn i kommunvalet på en plats de själva har valt. Jimmy Rödin valde Stora Torget i Vimmerby.

– Det var mest för att jag har så mycket att göra. Nu försöker jag tajma in två saker samtidigt, säger han och berättar att Sverigedemokraterna står på torget och kampanjar varje lördag.

2014 blev han invald i kommunfullmäktige, trots att han varken var en av toppkandidaterna eller hade någon personvalskampanj.

– Det var inte meningen att jag skulle komma med från början, utan jag stod med som reserv.

Varför tror du att du fick så många kryss?

– Det är nog att jag umgås med mycket folk. Det känns som att man känner halva stan. De flesta vet vem jag är.

undefined
"Vi står här varje lördag för att visa upp oss för befolkningen", säger Jimmy Rödin (SD) som valde Stora Torget i Vimmerby som plats för intervjun.

I årets val toppar Jimmy Rödin för första gången SD:s kommunlista.

– Det känns bra. Jag ska försöka hinna lägga så mycket tid på det här som möjligt. Jag ska försöka balansera vardagen, fritiden och politiken.

Vad skulle du vilja förändra om du får makt i Vimmerby?

– Jag vill ta tag i det här med sjuktalen, för jag tycker att de är alldeles för höga, säger han och syftar på sjuktalen i kommunens verksamheter.

– Någonstans fallerar systemet. Då måste man ta reda på vad det är. Det är inte bra att folk går runt och mår dåligt. Sedan vill jag sänka de politiska arvodena med tio procent.

Har ni några konkreta åtgärdsförslag redan nu?

– Man vill inte avslöja för mycket, men vi vill att man pratar med de anställda. Man får ta in någon oberoende och gå till botten med det här.

På frågan vilka förslag SD fått igenom i Vimmerby under den senaste mandatperioden nämner Rödin en motion om kameraövervakning.

– Den har gått igenom, men vi har inte fått upp några kameror, för polisen ansåg att det inte behövdes.

undefined
Jimmy Rödin är för första gången toppkandidat på SD:s kommunlista i Vimmerby.

Det är den enda motionen ni har fått igenom?

– Ja, men sedan har man väl fått igenom det andra indirekt, säger Rödin som hävdar att andra partier har tagit fasta på SD:s förslag.

– Vi är nöjda ändå, för vi får igenom vår politik.

Ni vill se språkkrav inom äldreomsorgen. Hur skulle det utformas och hur ser ni på bemanningssituationen, som redan är ansträngd, vid ett sådant krav?

– Vi måste göra det attraktivare, till att börja med, att jobba inom det här yrket. Det vore på tiden att höja lönerna, så kanske fler söker sig hit.

Hur ska språkkraven utformas?

– Du ska kunna tala och skriva svenska. Du ska kunna göra dig förstådd i det svenska språket, så att det inte blir misstag med mediciner som det har blivit.

Ser ni någon risk för att det blir svårt att bemanna verksamheterna om det införs språkkrav?

– Till en början kanske, men om du gör de här åtgärderna som vi har föreslagit är det förhoppningsvis en bra start på vägen. Då kanske folk som bor i Vimmerby börjar jobba i Vimmerby igen i stället för i Hultsfred och Västervik.

undefined
"Det känns som att man känner halva stan. De flesta vet vem jag är", säger Jimmy Rödin.

Du lyfter fram landsbygden på din valaffisch. Vad vill du konkret göra för landsbygden?

– Jag vill behålla alla landsbygdsskolorna. På sikt kanske man vill ha fler landsbygdsskolor. Men då måste man sänka bränsleskatten också, och det kan jag inte göra så mycket åt.

Vilka konkreta satsningar vill du göra på landsbygden?

– Helst skulle jag vilja sänka bensinskatten eller bränsleskatten. Men det kan inte jag göra.

Vilka åtgärder kan du föreslå i kommunfullmäktige?

– Det är i så fall om vi ska göra det lättare med förbindelser till våra kransorter. Det kanske går att se över våra busstider.

Jimmy Rödin (SD)

Ålder: 37 år.

Bor: Vimmerby.

Yrke: Renhållningsarbetare.

Familj: Singel.

Intressen: "Det är rätt mycket. Jag känner bara en person som är mer upptagen än vad jag är, och det är min far. Jag tycker om allting som har med spel att göra, till exempel tv-spel, arkadspel, flipperspel och brädspel. Sedan har jag ett hyfsat stort intresse för bilar. Jag håller på och skruvar, fixar i ordning och gör om bilar. Att resa är ett stort intresse också."

Hjärtefråga: Att få ner de höga sjuktalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!