"Blir det Frödinge eller någon annan skola nästa gång?"

Levande landsbygd lockar högutbildad personal - som Bram - till Vimmerbyområdet.
Frågan är vad som händer om landsbygdsskolorna läggs ner...

Bram Faaij Hultgren med ettårige sonen Sam i Skänninge. "Det blir ju inte mer lockande att flytta hit när man lägger ner skolor".  Foto: Roelof Stroetinga

Bram Faaij Hultgren med ettårige sonen Sam i Skänninge. "Det blir ju inte mer lockande att flytta hit när man lägger ner skolor". Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Vimmerby2016-02-17 10:53


En levande landsbygd - med landsbygdsskolor - är ett plus för Vimmerby när företag behöver rekrytera högutbildad och kvalificerad personal, menar många.

Holländaren Bram Faaij Hultgren är ett exempel. Efter utlandspraktik och examensarbete på Mercatus rekryterades han till projektledningssidan inom processvattenhantering på det Vimmerbybaserade miljöföretaget. Han lockades inte bara av jobbet, utan också möjligheten att bo på landet.

- Om kommunen diskuterat skolnedläggningar 2012, när jag erbjöds jobbet, hade jag absolut tänkt ett extra varv.

Bram Faaij Hultgren ser Vimmerby med omgivande landsbygd som ett.

- Sådana som jag, som kommer utifrån, från ett annat land eller en storstadsregion, flyttar kanske inte hit för Vimmerby som stad, med all respekt. Det Vimmerby har att erbjuda är en fantastisk landsbygd.

Att kombinera ett bra jobb som motsvarade hans kvalifikationer med boende på landsbygden lockade.

Tillsammans med sin svenska fru Karin, en gemensam son på 14 månader och två bonusbarn bor han i Skänninge by.

- Vi lever det liv vi vill ha, kan bara öppna dörren så har vi skog och natur utanför. Jag var trött på trängsel efter mina år i Nederländerna och Tyskland. Men det är ett val man gör och när man tar det beslutet vet man också att det innebär ett ständigt skjutsande på barn hit och dit.

Men han säger också att han vill bo i en levande landsbygdsmiljö, med en framtid. Han vill att de som bor på landsbygden ska ha likvärdiga möjligheter att bo, arbeta och skicka sina barn till skolan.

- Skolorna betyder ju en hel del. Vi berörs inte direkt av de nedläggningsplaner som finns nu. De äldsta barnen går i Frödinge och Astrid Lindgrens skola. Men landsbygdsstrategin och riktlinjen i kommunens besparingar gör ändå att man blir orolig. Om man vill centralisera skolorna, har man då verkligen barnens bästa i fokus? Och vad är det som säger att det tar slut här? Blir det Frödinge eller någon annan skola nästa gång? Vad händer med förskolor och dagis utanför Vimmerby - kommer vi att hamna i en situation där min fru får lämna vår son på dagis inne i stan innan hon åker till sitt jobb i Västervik?

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om