Blivande studenter om framtiden: "Det blir en frihet"

"Roligt", "jobbigt", "spännande" och "skönt". Ja, känslorna är verkligen "all over the place" för blivande studenterna Myra, Leoni och Hugo.

Än så länge är det lugnt vid trappan till entrén på Vimmerby Gymnasium. På fredag kommer Leoni, Myra och Hugo och många andra studenter springa ut härifrån med vita mössor på huvudet.

Än så länge är det lugnt vid trappan till entrén på Vimmerby Gymnasium. På fredag kommer Leoni, Myra och Hugo och många andra studenter springa ut härifrån med vita mössor på huvudet.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-06-13 19:30

Med bara några få dagar kvar till studentdagen är det mycket känslor och tankar i omlopp hos Myra Söderlund, Leoni Dettke och Hugo Samuelsson, som alla tre tar studenten på Vimmerby Gymnasium på fredag. Myra och Leoni går samhäll med inriktning beteende och Hugo går samhäll med inriktning samhäll. 

Hur går tankarna just nu?

– Det är lite nervöst eftersom det är en stor förändring, man ju gått i skolan hela sitt liv, säger Leoni.

– Jag tycker bara det ska bli skönt att slippa vara här. Jag känner mig klar, och det ska bli skönt att få lite mer eget ansvar, säger Hugo.

Alla tre har klart med sommarjobb direkt efter skolan, men det är bara Myra som har tänkt fortsätta plugga i höst. 

– Jag valde mellan sjuksköterska och ekonomi och det blev till slut ekonomi i Kalmar som jag sökte. Kommer jag in så kör jag, säger Myra.

Leoni och Hugo ska vänta med studierna och istället ta ett sabbatsår.

– Jag vill landa, jobba lite och sedan är planen att söka till polisutbildningen. Jag vill inte påbörja en utbildning och sedan komma på att jag inte vill det här. Då är det bättre att ta ett år och fundera ordentligt på vad man egentligen vill. Jag vill också gärna ha en plan B om jag inte kommer in på polishögskolan, säger Leoni. 

– Jag skulle inte orka börja plugga nu direkt utan det blir minst ett år då jag kommer jobba. I framtiden kan jag tänka mig att läsa till specialpedagog, säger Hugo. 

Alla tre tror att de flesta väljer att ta en paus från studier efter studenten. 

– Det är inte många i vår klass som ska plugga vidare, det är typ bara jag, säger Myra. 

Nu ska ni släppas ut i friheten och ta alla beslut själva. Hur känns det?
– Man lär ju få en identitetskris, jag tycker det är jättejobbigt och läskigt. Man vill att föräldrarna ska fortsätta bestämma även i framtiden. Man vet inte riktigt vad som är rätt och fel och man är nog inte riktigt redo för alla stora beslut, säger Leoni.

– Jag tror bara det blir spännande, det blir en frihet. Min sociala punkt är inte här utan inom innebandyn, och det kommer ju fortfarande finnas kvar, säger Hugo.

Sista veckan i skolan betyder minimalt med plugg och maximalt med skoj. Betygen är redan satta och nu handlar det bara om att göra klart sådant som eventuellt släpar efter. Utöver det är det mycket spex och aktiviteter. En av höjdpunkterna under veckan är femkampen, då klasserna tävlar om att få välja plats i turordningen vid utspringet. 

– Att springa ut som nummer tre brukar vara mest eftertraktat, säger Hugo. 

Det gäller att hushålla med krafterna så den räcker ända in i kaklet på studentkvällen. Vad har ni för taktik?

– Spara lite på energin och inte dricka alkohol varje dag, säger Leoni.

– Äta ordentlig och sova ordentligt, säger Myra. 

– Börja festa tidigt så är man hemma lite skapligt. Och mycket vätskeersättning, säger Hugo.

Vad kommer ni minnas mest från gymnasietiden?

– Jag kommer sakna allt stök och kaos i klassen. Lärarna har nog inte alltid tyckt att det har varit så kul men vi elever har haft väldigt roligt, säger Hugo med ett skratt.

– Det är nog tiden i trean man kommer minnas mest, då har vår klass också blivit lite tightare. Innan var den väldigt grupperad, och det är den till viss del fortfarande, men nu har alla börjat våga prata mer med varandra, säger Myra.

– Sammanhållningen och alla aktiviteter. Bara det att planera studenten har varit jättekul, säger Leoni. 

"Både glädje och sorg, men mest glädje." Så tror Leoni Dettke, Myra Söderstrand och Hugo Samuelsson att det kommer kännas på fredag när de springer ut som studenter.
"Både glädje och sorg, men mest glädje." Så tror Leoni Dettke, Myra Söderstrand och Hugo Samuelsson att det kommer kännas på fredag när de springer ut som studenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!