Bloddroppe i Södra Vi löste våldtäkter

Det låter som hämtad ur en polisfilm. Några droppar blod från ett bilinbrott i Södra Vi - och en noggrann brottsplatsundersökare - har har resulterat i att en 17-åring nu sitter häktad för två grova överfallsvåldtäkter i Kungsbacka och Göteborg som varit oppklarade sedan förra sommaren. Den skickliga brottsplatsundersökaren är Emma Svensson vid Vimmerbypolisen.- Inte hade jag en tanke på att det kunde leda till något stort den där dagen jag åkte ut för att för att undersöka ett bilinbrott. Men det känns ju väldigt bra.

Emma Svensson tar sitt arbete på allvar. Hennes noggranhet vid ett bilinbrott löste två våldtäktsfall i Göteborg.

Emma Svensson tar sitt arbete på allvar. Hennes noggranhet vid ett bilinbrott löste två våldtäktsfall i Göteborg.

Foto:

Vimmerby2013-09-14 04:06

Förra sommaren utfördes två grova överfallsvåldtäkter på västkusten inom två dygn. Den ena våldtäkten ägde rum på en parkering i Kungsbacka, den andra på en bro över en kanal i Göteborg natten därpå. DNA-spår säkrades i bägge fallen.
Men trots DNA-bevis och visst signalement som kvinnorna kunnat ge, har utredningarna stått stilla. Tills nu. Och det var alltså ett bilinbrott i Södra Vi nu i somras som skulle bli avgörande.

Hittade bloddroppar
Efter bilinbrottet gjorde den lokala brottsplatsundersökaren, i det här fallet Emma Svensson vid Vimmerbypolisen, ett noggrant jobb. Hon hittade några bloddroppar inne i bilen, som hon topsade och skickade till SKL för analys. När resultatet kom framgick det att den okände gärningsmannens DNA matchade DNA:t som säkrats från våldtäkterna 2012. Men gärningsmannen var ju fortfarande okänd.
Polisen i länet fick hjälp på traven via tips från den verkstadsmekaniker, som reparerat bilen som utsatts för inbrott. Han kunde berätta att en annan bil han fått in för reparation efter ett liknande inbrott fem dagar tidigare hade exakt samma skador, något som talade för att samma gärningsman varit i farten.
Slutsatsen man kunde dra var alltså att den okända gärningsmannen hade någon form av koppling till Södra Vi. Så småningom lokaliserades en ung man som befunnit sig i Södra Vi under den tid när bilinbrotten gjordes - och på västkusten förra sommaren när överfallsvåldtäkterna begicks.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om